Toespraak Roger Tonnaer tijdens Raadsvergadering op 26-6 n.a.v. debat over kadernota

28-06-2017

Dames en heren,

Volgens de kadernota leidt de adoptie van openbaar groen tot een grotere betrokkenheid van de bewoners bij de openbare ruimten. Dankzij aanhoudende protesten van bewoners is er een einde gekomen aan het tijdperk van kaalslag van openbaar groen. Het moment is nu aangebroken dat het onderhoudsniveau van het openbaar groen terug wordt gebracht naar het peil van vóór de bezuinigingen en dat op die manier de wijken er beter uit komen te zien. Bovendien wordt er een einde gemaakt aan de nep-biodiversiteit. Biodiversiteit wordt teveel gebruikt om achterstallig onderhoud en verwaarlozing te verklaren.

 

Aan de opbouw van een organisatie voor stadspromotie wordt hard gewerkt! Er zal veel geïnvesteerd moeten worden in nieuwe folders, website, promotie op vakantiebeurzen en nog veel meer. Voor de werving van toeristen vinden wij het minstens zo belangrijk dat de toeristen in een schone stad worden verwelkomd. Een schone stad werft meer toeristen dan het uitdelen van duizenden folders.

 

De binnenstad begint er steeds viezer uit te zien. Naast de vele illegale reclame-uitingen aan de gevels en op straat wordt deze verslonzing veroorzaakt door steeds meer straatvuil in straten en stegen dat niet wordt opgeruimd.  Er zijn zelfs straten en stegen welke slechts één keer per jaar gereinigd worden. Nu de gemeente Hoorn er financieel gunstiger voor staat, verwachten wij dat er meer geld beschikbaar komt voor het schoon houden van de binnenstad.

 

De nota Binnenstadvisie is heel duidelijk: de binnenstad moet meer autovrij of autoluw gemaakt worden en het aantal betaald parkeerplaatsen zal door middel van herinrichtingen verminderd worden. De betekenis van deze opmerkingen in de Binnenstadsvisie wordt met de dag duidelijker. Minder parkeerplaatsen betekent minder consumenten en tenslotte sluiting van veel winkels in de binnenstad. Terecht vechten veel ondernemers voor behoud van parkeerplaatsen in de binnenstad. Deze strijd begint steeds meer trekken te krijgen van een stadsguerrilla. In iedere straat zal gevochten moeten worden voor behoud van parkeerplaatsen. De bewoners en ondernemers in de binnenstad kunnen in deze strijd op ons rekenen. En als het moet, zullen wij voorstellen doen de Binnenstadvisie te versnipperen of delen uit de nota te verwijderen. Een mooie taak trouwens voor de nieuwe coalitie ná de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

 

Wij ergeren ons eraan dat een flink aantal woningbouwplannen wordt tegengehouden omdat door het college krampachtig wordt vastgehouden aan de parkeernorm in de binnenstad. Fractie Tonnaer vindt woningbouw, waaronder wonen boven winkels, veel belangrijker dat het gezeur over meer of minder parkeervergunningen. Meer inwoners vergroot de levendigheid, de economie en de sociale veiligheid in de binnenstad. College, toon daadkracht en geef bouwplannen de ruimte.

 

De jaarrekening 2016 levert een voorlopig resultaat op van 12 miljoen euro. Dit resultaat maakt ons niet meteen blij. Het financieel resultaat toont eerder aan dat er veel zaken niet zijn uitgevoerd en doorgeschoven worden naar het jaar 2017. Een ander belangrijk deel van het positieve resultaat wordt veroorzaakt door het niet goed afstemmen van vraag en aanbod in het sociale domein en daardoor de kans bestaat dat zorgvragers bepaalde zorg onthouden wordt.

 

De financiële meevaller voor het sociale domein kan ook te maken hebben met de gesloten wurgcontracten met zorginstellingen en door onderbetaling van medewerkers in de thuiszorg. Onze fractie wil het college aanraden de aanvragen voor hulp van zorgvragers ruimer te honoreren.

 

In de Kadernota onder beslispunt K stelt het college voor direct financiële middelen beschikbaar te stellen voor een aantal zaken, omdat het college vaart wil maken met de uitvoering. Eerst dwingt het college de gemeenteraad flink te saneren in subsidies van verenigingen en vervolgens begint het college zonder enige onderbouwing en samenhang geld uit te delen aan de meest uiteenlopende initiatieven of organisaties.

 

Het uitvoeren van door de gemeenteraad aangenomen moties is niet de sterkste kant van dit college. In januari van dit jaar nam de gemeenteraad een motie aan over het aanlichten van monumenten, met als randvoorwaarden: de kosten van aanleg en gebruik inzichtelijk te maken en diverse scenario’s voor te leggen, zowel qua gefaseerde invoering als wat de mogelijkheid betreft voor cofinanciering of andere vormen van financiering. In de Kadernota staat over dat aanlichten iets heel anders. Daarin wordt beweerd dat het college op verzoek van de gemeenteraad de kosten in beeld heeft gebracht en dat het college nog in gesprek is met initiatiefnemers in de stad.

 

Voorzitter, wij vragen aan het college deze motie uit te voeren en een voorstel aan de gemeenteraad te doen voor het aanlichten van monumenten. Het geduld van onze fractie raakt immers op.

 

De voorstellen van het college in de Kadernota onder beslispunt K doen ons sterk denken aan de leerling die vlak voor de start van het eindexamen ontdekt niet te hebben geleerd en daarom voor de zekerheid een aantal spiekbriefjes maakt. Wij snappen de paniek, nu het college tot de ontdekking komt nauwelijks bestuurlijke resultaten in de afgelopen 3,5 jaar te hebben geboekt en daarom de behoefte heeft deze achterstand in te halen.  Echter, deze werkwijze is niet volgens de democratische regels in de gemeenteraad.

College, besef daarbij dat de opgebouwde achterstand niet meer in te lopen is.  Fractie Tonnaer zal geen enkel budget via de kadernota direct beschikbaar willen stellen en wil voor alle onderwerpen een apart raadsvoorstel ontvangen, zodat de gemeenteraad een goede afweging kan maken en beslissingen kan nemen.

Over de nieuwe ruimtevragers dienen we samen met andere fracties een amendement in.

 

Het is ons trouwens opgevallen dat in vak K van de kadernota Herberg Hoorn niet genoemd wordt. Herberg Hoorn maakt rond de Kerstdagen diverse evenementen die samen met scholen, middenstand, kunstenaars, culturele organisaties en kerken worden georganiseerd. Wat ons betreft krijgt Herberg Hoorn de A-status met haar evenementen. Daarna kan het college een eventuele subsidieaanvraag van Herberg Hoorn honoreren.  

 

December 2014 heeft de gemeenteraad op voorstel van het college besloten voor de duur van vijf jaar de VOC-replica De Halve Maen in bruikleen te aanvaarden. In december van dit jaar vindt, althans zo zou het moeten gaan, een tussentijdse evaluatie plaats. Onze fractie weet het nu al. De Halve Maen is een schip van bijleg, vergt veel onderhoud, trekt niet spectaculair veel bezoekers en vraagt veel tijd en aandacht van schipper, vrijwilligers en directie van het Westfries Museum.

Het heeft onze voorkeur dat het Westfries Museum meer aandacht heeft voor de vaste collectie,  aantrekkelijke wisseltentoonstellingen organiseert en plannen maakt om het pand Rode Steen 15 bij het museum betrekken. Volgens onze fractie heeft het Westfries Museum alle mogelijkheden uit te groeien tot een museum dat qua betekenis en bezoekers te vergelijken is met bijvoorbeeld Museum More, Singer Museum of de Fundatie in Zwolle.

 

In het NHD lezen we vandaag dat volgens wethouder de Jong de presentatie van de uitbreidingsplannen een uitvloeisel is van een onderzoek dat het college de gemeenteraad heeft toegezegd. Wethouder de Jong vergeet daarbij te vertellen, dat dankzij vragen en aanhoudende druk van de fracties van VVD, PvdA, HSP en Fractie Tonnaer het prachtige pand Roode Steen 15 voor het Westfries Museum beschikbaar komt. Zonder dit gedram zou nog jarenlang, in strijd met het nalatenschap van mevrouw de Vicq-Carbasius, Roode Steen 15 gehuurd blijven door de Rozenkruisers.

 

Rest ons voorlopig nog een vraag: kan de uitbreiding plaatsvinden binnen de museum-begroting of heeft het museum extra geld nodig van de gemeenteraad voor de uitbreiding en inrichting van pand Roode Steen 15 ?

 

Uitgesproken door Roger Tonnaer tijdens de raadsvergadering van 26 juni 2017 n.a.v. het debat over de kadernota

Fractie_Tonnaer[1] Fractie_Tonnaer[1]