Op eieren lopen

Column van Edo

Komkommertijd? Geen nieuws? Geen nood. We bedenken gewoon een hype. Hadden we ooit midden in de zomer een ontsnapte slang in Enkhuizen en een ‘vliegende’ vogelspin in Den Haag waar het hele land dagenlang van in de ban was, nu hebben we giftige eieren die het nieuws domineren! Met dit verschil dat er nu echt iets aan de hand is. Het klinkt niet leuk maar wel de waarheid: voor nieuwsgaarders komt dit schandaal midden in komkommertijd als een cadeautje. Bij gebrek aan ander nieuws wordt dit in de media breed uitgemeten. Een beetje blijven nadenken is daarom wel op zijn plaats.

Het eten van met  fipronil  besmette eieren kan een acuut gevaar opleveren voor de volksgezondheid, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  (NVWA). “Hoeveel eieren moet je eten om iets te merken?” vraagt de verslaggever. “Nou dat moeten heel veel eieren zijn, tientallen per dag”, zegt de toxicoloog. “Je wordt dan wat duizelig en kunt flauwvallen. Als je stopt met het consumeren van besmette eieren gaat dat snel over. Het is vooral slecht voor kinderen met  een zwakke gezondheid ”. Wacht eens even? Wie eet tientallen eieren per dag? Is dat volgens de schijf van 5? Mensen die buitengewone sportprestaties willen leveren? Mannen die hun potentie willen verhogen? Dan is het mij nu wel duidelijk waarom het zaad van de westerse man zo achteruit holt! Giftige stoffen!! Er komt een man in beeld die een ei dieet volgt. Dertig eieren per dag. Ze bleken allemaal besmet. Hij voelt zich belazerd, maar ziet er op het eerste gezicht nog gezond uit. Ondertussen vraagt de verslaggever aan voorbijgangers wat ze vinden van die eieren. Ze doen meestal laconiek. Uit warrige antwoorden van sommigen leek het of ze al te veel van die eieren achter de kiezen hadden.

Gewapend met de serienummers afgegeven door de voedsel- en warenautoriteit van besmette eieren op de smartphone, worden de nummers van de  eieren op de markt daarmee vergeleken.

Wat weten we eigenlijk van ons voedsel? Ik ben mij er pas vanaf gisteren van bewust dat er een nummer op eieren staat. Nooit eerder op gelet. U wel? Scharreleieren leek mij kipvriendelijk en veilig, verder niet in verdiept.

Hoe zit het met ander voedsel? Bij voorbeeld groenten, hoeveel gif zit daar eigenlijk in? Is dat bespoten, onbespoten? Hoe zit het met de voedselveiligheid in het algemeen?  

Ik moet denken aan jaren geleden. Op een camping in Italië was daar ineens een gemuteerde kikker. Wel 10 keer zo groot als normaal. Een monster.  Gillende mensen en hop hop kwaak kwaak hij was weer weg.
Toen wij een jaar later op dezelfde camping waren, stond er een bord in vier talen bij het riviertje achter de camping dat je daar niet mocht zwemmen. En, we hadden daar wat gezwommen! We leven nog, gelukkig geen speciale gezondheidsklachten.

Wat weten wij eigenlijk van ons voedsel en milieu? Is het een kat en muisspel tussen overheid en regels ontduikende bedrijven?  Na sjoemelauto’s nu ook het sjoemelei? Zitten we nog meer dan we dachten middenin giftige uitstoot van onze gemanipuleerde winst-era?

Hoever gaan geldwolven om voor een beetje (meer) winst het milieu te verpesten en de gezondheid van burgers in gevaar te brengen? Ik vrees heel ver. Voorlopig dus maar uit voorzorg geen eieren eten. Voedselveiligheid? Het blijft op eieren lopen.  

Een ei hoort erbij Een ei hoort erbij

Reacties
Reactie: (Harrievegan)
8-8-2017, 21:50
Vanuit mijn morele besef eet ik andermans eieren niet. Stempels op eieren, 'welzijns'sterren op andere dierlijke producten, ik let er niet op. Sinds ik me een klein beetje heb verdiept in de materie ben ik vegetariër en sinds ik me er wérkelijk in heb verdiept ben ik, m.i.v. 2012, abolitionistisch veganist. Veganisme is overigens geen dieet, maar veel meer. Ga voor uw inwijding in het veganisme op zoek naar Gary L. Francione en Gary Yourofski (google).