Brief Fractie Tonnaer aan B&W over bestrijding Japanse duizendknoop

09-08-2017

Aan college van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: bestrijden Japanse duizendknoop

Hoorn, 9  augustus 2017.

Geacht College,

Op de Slapershaven tegenover de Bossuhuizen staat een Japanse duizendknoop. De Japanse duizendknoop is een exotische plant die veel (economische) schade veroorzaakt aan straten, gebouwen en fundering.

Door Stichting Probos en gemeenten waaronder Alphen aan de Rijn, Utrecht, Renkum, Maassluis, Nijmegen, Enschede en Amersfoort wordt met kracht de Japanse duizendknoop bestreden. De gemeente Amersfoort heeft voor de bestrijding van de duizendknoop ruim een half miljoen euro uitgetrokken.

Hoewel de gemeente Hoorn al jaren weet dat op de hoek van de Slapershaven hoek Kleine Oostbrug een woekerende Japanse duizendknoop staat, wordt de duizendknoop niet verwijderd. De plant woekert verder en kan schade veroorzaken aan de kademuren van Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis. U blijft opvallend kalm over de aanwezigheid van de voortwoekerende Japanse duizendknoop, terwijl in andere gemeenten er alles aan wordt gedaan de duizendknoop te bestrijden.

Naar aanleiding van bovenstaande stel ik u de volgende vragen:

1. Wilt u de Japanse duizendknoop verwijderen, welke schade veroorzaakt aan kade, kademuren en fundering van Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis;

2. Op welke locaties in Hoorn staat in de openbare ruimte de Japanse duizendknoop nog meer en wilt u ook deze verwijderen of bestrijden om verdere schade en verspreiding te voorkomen;

3. Bent u bekend met de verwijderings- en bestrijdingsacties van de Japanse duizendknoop in verschillende gemeenten? Mogelijk kunt u van deze kennis en ervaring leren?

Vriendelijke groet,

Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Foto1 Foto1
Foto2 Foto2
Foto3 Foto3
Foto4 Foto4
Foto5 Foto5
Foto6 Foto6
Fractie Tonnaer Fractie Tonnaer