Hoorn en de Wave knoop

Column van Stuurman aan wal

Op 9 augustus schreef de Fractie Tonnaer (motto; omdat wij u kennen) een brief naar het college van Burgemeester en Wethouders Hoorn over een Japanse duizendknoop. De vraag was of men deze Japanse duizendknoop wil verwijderen, welke vermeende schade veroorzaakt aan kade, kademuren en fundering van Kleine Oostbrug en Kleine Oostsluis.

Misschien heeft dhr. Tonnaer, ook omdat hij me kent, een oplossing voor de tienduizendknoop die voortwoekert op het gemeentehuis in Hoorn en waarin ik aardig verstrikt dreig te raken. Ik heb de brutaliteit gehad om een klacht te melden over werkzaamheden die uitgevoerd zouden moeten worden (in opdracht van) door onze gemeente. Deze melding heeft een zaaknummer gekregen. Een vertegenwoordiger van de gemeente is (mogelijk) gaan kijken. Snel kreeg ik een reactie terug.

Deze persoon achtte het niet aannemelijk dat dit specifieke geval veroorzaakt zou zijn door de gemeente, sterker nog, nu deze melding door mij gedaan was lag het voor de hand dat ondergetekende verantwoordelijk zou zijn voor het ontstaan van deze situatie. Vervolgens schreef men erbij “We zijn aan de slag gegaan met uw melding en hebben deze nu afgehandeld. Bedankt!
Uw melding helpt bij het schoon, veilig en netjes houden van de gemeente. Hartelijk dank hiervoor!
Wij hopen dat de melding naar tevredenheid is afgehandeld.” Wat denk je zelf als je zoiets schrijft ? Wat gaat er dan in je hoofd om ? Ben er best nieuwsgierig naar.

Nou dan maar weer eens bezwaar aantekenen. Helaas heeft niet iedereen de tijd zoals veel medewerkers op het gemeentehuis om de hele dag naar buiten te kijken om de fluitende vogels te bestuderen. Tenslotte hebben we niet allemaal het voorrecht om baardmannetjes te zijn. Uiteraard moest ik het zaaknummer invullen. Waarop een nieuw zaaknummer werd aangemaakt. Goede logica ! Houdt het overzichtelijk. Hier is over na gedacht!

De meneer kon nu (na enige aandringen) uit zijn ivoren toren komen om echt eens te gaan kijken. Tja nu zag hij het ook. Dat was niet goed van de gemeente. Dat was hem eerder niet opgevallen. Vandaar ook zijn conclusie dat de verantwoordelijkheid bij mij zou liggen. Een inschattingsfout. Met excuses. En ik; “mag ik deze bevinding per mail van u ontvangen zoals door ons besproken ?”. Geen probleem. Dat zou meteen gaan gebeuren als hij terug zou zijn op het gemeentehuis.

Daar is deze meneer dus nooit aangekomen. De bevestiging moet ik nu nog krijgen. Maar weer eens een mail verstuurd. Kijk eens aan. Een nieuw zaak nummer. Ik kan u nu al voorspellen dat deze tienduizendknoop een Gordiaanse knoop gaat worden. Hoorn durft nog steeds prominent op de eigen site “Dienstverlening staat voorop” te melden. Mogelijk dat men dit kan wijzigen in “Tegenwerking staat voorop”.  En als je om je medewerkers geeft zou ik ook maar een melding maken van vermissing van een persoon. Wie weet is hij zelf verdwaald in de wirwar van knopen op het gemeentehuis.

Dan de volgende knoop. Nee niet de kabinetsformatie. Die zitten ook in een knoop waar ze toch niet uit komen. Een andere. Drie dagen geleden zijn Radio Enkhuizen en RTV Hoorn en de Stichting Streekomroep West-Friesland gefuseerd.

Als nieuwsconsument zou je denken dat die fusie allang al had plaatsgevonden. Er wordt al twee jaar hard van de daken over geschreeuwd. Deze gecombineerde omroep voor een aantal Westfriese gemeenten gaat verder onder de naam Weeff. Weeff ? Wie heeft dat verzonnen ? Het schijnt een fictieve naam met dezelfde klank als het Engelse woord ‘wave’ dat in relatie staat met geluidsgolven en de golven van het IJsselmeer. Nou die hoor ik er echt niet in.

Sterker nog, als ik toevallig naar de voormalige lokale omroep van Hoorn luister hoor ik al maandenlang niets anders dan non stop muziek. Geen enkele wave te bekennen. Ook geen Weeff, al mag Joost weten hoe dat klinkt. En ook het televisie beeld geeft weinig reden tot een opgetogen geluid. Of wave. Of golven van het ijsselmeer. En op mijn DAB+ radio is zelfs geen enkel signaal te ontvangen. Niemand staande bij. Hoe vaak ik ook breekie breek roep.

Voor de lokale omroep Hoorn kwam een einde aan 31 jaar aan uitzendingen. Ze hadden het daar beter bij kunnen laten. Het is de laatste jaren al rommelen. Er waren goede tijden. Maar die zijn al een tijdje voorbij. Tijden veranderen, luisterbehoeften ook.

Maar ik kan nu al voorspellen dat er herrie in de tent komt. Een deel van de bestaande programma’s zal terug te beluisteren zijn op de nieuwe gezamenlijke radio programmering. Op TV en via de website werkten de beide omroepen al samen. De beide studio’s blijven ook bestaan en in gebruik. Dat kan niet goed gaan. Same old song. Dat gaat oorlog worden. Ook hier draait alles om macht of in ieder geval om het gevoel daarvan.

Ben benieuwd wie de nieuwe voorzitter wordt, het hoofd programmazaken en de algemeen coördinator. En twee studio’s? Daar krijgen ze wel subsidie voor die uit gemeentelijke gelden worden betaald. Ook dit wordt een knoop. Ik leg er een in mijn zakdoek. Kan ik er nog eens op terug komen als het zover is. Ten overvloede. Morgen begint de kermis in Hoorn. Toch nog iets om trots op te zijn.

In 2014 is de Hoornse kermis toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Hoornse kermis was de eerste traditie uit Noord-Holland die is aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed.

Geniet ervan !

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Gordiaanse knoop Gordiaanse knoop