BREKEND: PvdA fractie Hoorn zegt vertrouwen in wethouder Judith de Jong op

10-09-2017

Wethouder Judth de Jong is opgestapt 

UPDATE

De PvdA fractie heeft onderstaand persbericht doen uitgaan:


Persbericht

De fractie van de PvdA-Hoorn zegt het vertrouwen in wethouder Judith de Jong op.

Aanleiding hiervoor is de vertrouwensbreuk met de fractie van de PvdA-Hoorn. De samenwerking en communicatie met de fractie is de oorzaak van deze vertrouwensbreuk. Hierdoor is de relatie tussen de wethouder en de fractie zwaar onder druk komen te staan. ‘De afgelopen jaren is er veel bereikt mede door de wethouder en fractie van de PvdA’, aldus Jeroen van der Veer (fractievoorzitter PvdA). ‘In elke werkrelatie zie je af en toe spanning ontstaan over hoe zaken gaan’, aldus Jeroen van der Veer. ‘De situatie werd echter onhoudbaar, toen fractie en wethouder tegenover elkaar kwamen te staan. De door de fractie aangedragen oplossingen zijn afgewezen. 


Het afdelingsbestuur heeft in overleg met de fractie en de wethouder gezamenlijk gezocht naar een oplossing. ‘Het is de taak van het afdelingsbestuur om partijen weer bij elkaar te brengen’, aldus Arnica Gortzak (afdelingsvoorzitter PvdA-Hoorn). Het bestuur betreurt deze gang van zaken.  ‘In dit geval was de opeenstapeling te groot’, aldus de afdelingsvoorzitter

Door de situatie die ontstaan is, heeft een deel van het afdelingsbestuur zijn functie neergelegd. Arnica Gortzak ‘Ik betreur het ten zeerste dat een deel van mijn afdelingsbestuur ook vertrekt. De PvdA- is een geweldige partij met een warm hart voor iedereen in de samenleving.’  

Vandaag is het college geïnformeerd over de vertrouwensbreuk. De andere fracties in de gemeenteraad worden hier vandaag eveneens over geïnformeerd. 

‘De intentie van de huidige fractie van de PvdA is om onderdeel te blijven van de coalitie. De mogelijkheden hiervoor worden op korte termijn met de coalitie onderzocht.’, aldus Jeroen van der Veer.

 

Verklaring wethouder De Jong
Vandaag heb ik besloten om per direct mijn functie als wethouder in de gemeente Hoorn neer te leggen. Aanleiding hiervoor is dat de fractie van de PvdA heeft uitgesproken geen vertrouwen meer in mij te hebben. Deze boodschap heeft mij overvallen en raakt mij zeer. De fractie heeft het afgelopen jaar nooit het gesprek gezocht over onze samenwerking of een signaal afgegeven over de vertrouwensvraag. Ik heb niet het gevoel dat ik mijn fractie onvoldoende heb meegenomen in mijn werk. De door de fractie aangedragen voorwaarde voor samenwerking hield in dat ik de garantie zou geven geen wethouderskandidaat te zijn in de volgende bestuursperiode. Door het bestuur van de PvdA en mijzelf is aangegeven dat dit niet aan de zittende fractie is om te bepalen. Dit is aan de leden van onze partij en de nieuwe fractie in de komende bestuursperiode. Een aanbod voor verdere bemiddeling werd door de fractie afgewezen.
Bovenstaande maakt dat ik met heel veel pijn in mijn hart mijn portefeuilles (Financiën, sociale zaken, kunst en cultuur en erfgoed en monumenten) neerleg. Ik kijk terug op een hele mooie periode in mijn leven, waarin ik dienstbaar heb mogen zijn aan de inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag. Ik ben onder de indruk van de vriendelijkheid, de passie en de betrokkenheid die ik in mijn werk ben tegengekomen. Samen is er veel bereikt, zoals een veel ruimhartiger armoedebeleid, een sterke verbetering van de ondersteuning voor mensen met schulden en de aandacht voor erfgoed en monumenten. Bovendien is Hoorn deze bestuursperiode voor het eerst sinds lange tijd weer uit de rode cijfers. Ik wil mijn grote dank uitspreken aan iedereen die mij heeft geholpen om mijn werk mogelijk te maken. Het ga jullie goed.

PvdA samen vooruit PvdA samen vooruit

Reacties
Reactie: (Jack Daniels)
2-10-2017, 12:12
Jammer dat er zo weinig transparantie naar burgers wordt gegeven over de inhoudt van het conflict. Ik zie dat mevr. de Jong een paar mooie portefeuilles in haar beheer had en vraag me af naar wie die nu toe gaan. Ik hoop niet op 'Zuidelijke taferelen' in de Hoornse politiek haha. Refererend aan criminelen in de gemeenteraad waar in het nieuws al vaker over wordt bericht.

Reactie: (Sam Ahmad)
11-9-2017, 10:22
Hiermee verliest de fractie van de PvdA een zeer ervaren en gerespecteerde politica. Helaas heb ik niets concreet in de persbericht van de fractie over de echte reden voor het vertrouwen crisis. Daar en tegen heeft mw. De Jong wel duidelijkheid gegeven in haar verklaring. Bedankt daarvoor. Het ga je good Judith.

Reactie: (Jan Ligthart)
10-9-2017, 20:20
Helemaal juist, Hans Langbroek. Wat ik vaak in de politiek en de ambtenarij mis, is dat er onbevangen wordt geluisterd naar voorstellen vanuit de burgerij en deze ook begrepen worden. Mijn ervaring is dat Judith de Jong daar één van de uitzonderingen op is en voor mij een getuigenis is van intelligentie. Jammer dat het zo moet eindigen. Het ga je goed, Judith.

Reactie: (Hans Langbroek)
10-9-2017, 20:07
In het dualisme hoeft een wethouder de fractie van zijn eigen partij helemaal niet mee te nemen in wat hij van plan is te gaan doen. Integendeel zelfs, hij hoort het coalitieprogramma uit te voeren en daar zijn achterliggende fractie niet bij op informatievoorsprong te zetten boven andere fracties in de raad. De wethouder heeft gelijk en de PvdA-fractie is te beschouwen als een stel politieke achterkamertjesstiekemerds die de kiezer buiten spel zetten door het dualisme niet te respecteren.