Vragen over Politiekeurmerk Veilig Wonen in nieuwbouw wijken

12-09-2017

Geacht college,

 

Onlangs werden wij opmerkzaam gemaakt op het feit dat de gemeente Hoorn bij het ontwerpen van nieuwe wijken, wel de aanbevelingen uit het handboek Politiekeurmerk Veilig Wonen hanteert, maar nooit een certificaat hiervoor aanvraagt.

 

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bestaat inmiddels al ruim 20 jaar en geeft adviezen op het gebied van beveiliging van woningen, wooncomplexen en ontwerp van de wijk.

Denk bij dat laatste aan onder andere, de verlichting, het groenplan, de wijk ontsluiting, langzaam verkeer routes, parkeren en achterpaden, maar ook op gebied samenwerking en participatie.

 

Door deze adviezen toe te passen kan veel onveiligheid en criminaliteit voorkomen worden en  neemt de veiligheidsbeleving voor bewoners aanzienlijk toe.

Met het certificaat geeft de gemeente aan de (toekomstige) bewoners het signaal af dat zij de (sociale) veiligheid serieus neemt en er alles aan doet om een veilige wijk. Te ontwerpen.

Verder kan het voor potentiele kopers en huurders een stimulans zijn om juist in een wijk met het certificaat Politie Keurmerk Veilig Wonen een huis te betrekken.

 

In vele gemeenten in Nederland is het standaard dat bij het ontwerpen van nieuwe wijken  de eisen en aanbevelingen die in het handboek van het Politiekeurmerk vermeld staan, worden toegepast. De plannen worden vervolgens ter beoordeling  aangeboden met het verzoek voor verlening van het certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen, veilige omgeving nieuwbouw.

 

Overigens kan ook voor de bestaande woningen bij renovatie en complexen in aanbouw, geput worden uit alle adviezen die in het handboek vermeld staan.

 

Dit leidt tot de volgende vragen:

1.     In veel gemeenten worden de aanbevelingen en eisen van het PKVW als standaard meegenomen bij het ontwerpen van nieuwe wijken. Wordt dit in onze gemeente ook gedaan?

2.     Indien dit niet het geval is waarom niet en welke standaardeisen, t.a.v. een veilige wijk, worden dan wel gehanteerd?

3.      Waarom wordt, als wel de eisen en aanbevelingen van het PKVW worden betrokken in de ontwerpfase, het plan ter toetsing niet aangeboden met als doel certificering?

4.     Een certificaat PKVW heeft voor kopers en huurders een meerwaarde, maar ook voor de gemeente. De gemeente laat met certificering aan haar bewoners zien  dat zij veiligheid en veiligheidsbeleving, serieus neemt.

Waarom is  dan niet eerder overwogen, zoals vele andere gemeenten,  om het PKVW als standaard in te voeren bij het ontwerpen van nieuwe wijken.

5.     In onder meer de Bangert en Oosterpolder worden binnen afzienbare tijd nieuwe

 wijken ontwikkeld. Bent u bereid om de eisen en aanbevelingen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen in de ontwerpen mee te nemen, deze te laten beoordelen en te laten certificeren? Zo neen, waarom niet en wat zijn dan uw argumenten om dit niet te doen?

 

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.

Hoorn, 12 september 2017,

Namens de fractie van VOCHoorn,

Hans Weeda

Raadslid VOCHoorn.

 

 

Namens de fractie van VOCHoorn,

 

Hans Weeda

Raadslid VOCHoorn

VOCHoorn VOCHoorn