Frans Vogel Poëzieprijs 2017 voor Lilian Zielstra

15-09-2017

 

De Frans Vogel Poëzieprijs 2017 is toegekend aan dichter Lilian Zielstra (1991), de huidige stadsdichter van Groningen en schrijfdocent – zo heeft het bestuur van de Frans Vogel Stichting vandaag bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking zal op zaterdagavond 14 oktober, voorafgaand aan Geen Daden Maar Woorden Festival, plaatsvinden in Kantine Walhalla (Katendrecht) te Rotterdam.

 

De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters en dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van het dichterschap van Frans Vogel. In de poëzie van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust. Enerzijds is hij in zijn poëzie provocerend en brutaal, tegelijkertijd getuigt hij van lotsverbondenheid met degenen die zich aan de zelfkant ophouden. Zijn gedichten zijn onlosmakelijk verbonden met het rauwe grotestadsleven.

De jury van de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 heeft besloten de prijs toe te kennen aan Lilian Zielstra (1991), de huidige stadsdichter van Groningen en schrijfdocent. Zij was huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, wat resulteerde in de dichtbundel Specimen (2014). Uit het juryrapport: ‘De jury heeft grote waardering voor de open blik waarmee Zielstra schrijft over allerlei facetten van het stedelijke leven in Groningen en daarbuiten. Zij dicht in heldere taal, wars van poëtische tierelantijnen. In haar gedichten voert Zielstra zowel degenen op die midden in het grotestadsleven staan als zij die zich aan de randen ervan bevinden. Zielstra schrijft met compassie, onbevangenheid en humor. Haar gedichten zijn bij uitstek buitgemaakt op het stadsleven anno nu. Dat maakt haar tot de ideale laureaat voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017.’

Tijdens de korte ceremonie zullen er filmbeelden van Frans Vogel vertoond worden, wordt het volledige juryrapport voorgelezen, waarna Lilian Zielstra de prijs – bestaande uit een geldbedrag à 1500 euro en een beeldje vervaardigd door kunstenaar Cor Kraat – overhandigd krijgt. Tot slot zal Zielstra uit haar werk voordragen.

De jury voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 bestaat uit Hans Sleutelaar (dichter, winnaar Anna Blaman Prijs 2016), Monique van Oosterhout (boekhandel v/h Van Gennep), Eeva Liukku (hoofdredacteur online tijdschriftVers Beton), Mark Boninsegna (journalist en rock ’n roll-poëet) en Erik Brus (journalist, medesamensteller van het boek Ken zó in Boijmans – Frans Vogel 80). Meer info over de Frans Vogel Poëzieprijs op www.fransvogel.nl (http://www.fransvogel.nl)

 

Beeld: Lilian Zielstra (Vera Cornel) en Frans Vogel (Verena Nuding)

unnamed (4) unnamed (4)