Mathé van Stralen, fractievoorzitter SP Hoorn, over verkiezingsverbod hoofdbestuur

Interview op Radio Bontekoe + Artikel in AD

De afgelopen week werd bekend dat het hoofdbestuur van de SP, de Hoornse SP heeft verboden aan de komende gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Dit besluit is hard aangekomen bij de fractie, wethouder en kiezers. Radio Bontekoe, het geluid van Hoorn, heeft de fractievoorzitter van de SP, Mathé van Stralen, geinterviewd hierover. Hieronder een beknopt verslag.

Mathé van Stralen beaamt de opmerking van interviewer Johan van der Tuin dat het vast heel moeilijk is om over het verbod om aan de verkiezingen mee te doen, te komen praten. “Ja”, zegt Mathé “Maar in goede en slechte tijden moet je de media te woord staan, dat is het principe.” Mathé blijkt enerzijds enorm teleurgesteld over het besluit van het SP hoofdbestuur om niet mee te mogen doen met de verkiezingen, anderzijds zegt hij wel begrip te hebben voor de motieven. Het bestuur van de SP vindt dat de partij in Hoorn buiten de raadszaal onvoldoende aanwezig is. Zij hanteert het adagium “Geen raad zonder de straat”.  Hij geeft aan dat ook heel erg belangrijk te vinden, maar door te weinig mensen daar de afgelopen periode niet aan toe te zijn gekomen.

Op de vraag of hij het niet vreemd vindt dat het bestuur het besluit heeft genomen dat, de SP dan ook niet in de gemeenteraad aanwezig is omdat daar het platform is waar je daadwerkelijk zaken kunt realiseren, antwoordt hij: “De raad is één van de platformen, buiten de raad kun je actie voeren middels petities en handtekeningen en daarmee het bestuur of organisaties beïnvloeden. Dat is wat de SP eerst op orde wil hebben alvorens weer de raad in te gaan. Dat is inderdaad in Hoorn een beetje ondergesneeuwd”. Hij vervolgt dat de Hoornse afdeling het belangrijk vond dat de bestuurlijke kant van het werk goed doorgaat. “Ook vanwege het feit dat we in Hoorn in een coalitie zitten. ”

Johan van der Tuin vraagt hem of hij het niet onbegrijpelijk vindt dat, door het verbod mee te doen aan de verkiezingen er geen mogelijkheid is om eventuele verkiezingswinst te verzilveren. Mathé antwoordt: ”Ik vind dat ook onbegrijpelijk, Nel Douw wordt bijvoorbeeld alom geprezen en gewaardeerd voor haar werk als wethouder.”

Opmerkelijk is dat Mathé daarop zegt “wij vinden het ook onbegrijpelijk, maar het is nu eenmaal een gegeven dat het partijbestuur zo denkt en handelt”. Hij vervolgt “Ron Meyer is gekozen als landelijk voorzitter en is de weg van actie, actie, actie ingeslagen. Dat vinden wij het belangrijkste.” En verder ”Op zich is dat natuurlijk heel belangrijk, maar het kan ook zo zijn binnen een afdeling dat een aantal jaren het één wat minder is dan het ander. Om dan zo rigide de wortels uit het bestuur van Hoorn te halen waar we toch 2 periodes hebben meegedraaid en we het nodige bereikt hebben, alhoewel niet altijd zichtbaar, is moeilijk”. Hij geeft aan de laatste tijd niet al te best te slapen en ‘s morgens vroeg de meest scherpe teksten te schrijven.

Hij vindt het belangrijk om een signaal aan de SP af te geven waar ze mee bezig zijn. “Dit is een koers die je ons inziens niet moet varen”. Hij vervolgt verder “wij hebben onze bezwaren besproken in het partijbestuur, dat toch ook uit een club van mensen met de beste bedoelingen bestaat. We hebben allemaal hetzelfde gedachtengoed. Maar het gevoel bekruipt je dat je werk de afgelopen periode van generlei waarde is geweest. Je voelt je niet gewaardeerd door je zo terzijde te schuiven. Maar wij vinden dat we onze kiezers recht in de ogen kunnen kijken.”

Op de vraag of de fractieleden zich gaan aansluiten bij een andere partij of een nieuwe partij beginnen, antwoordt Mathé dat die kans nul is. “Wij hebben met z’n vieren, nee met z’n vijven inclusief Nel Douw, afgesproken dat niet te doen.”

Johan van der Tuin spreekt zijn respect voor Mathé van Stralen uit voor het feit dat hij deze moeilijke kwestie voor de Radio Bontekoe microfoon heeft willen toelichten.

Het volledige interview met Mathé van Stralen is te horen in de herhaling van VAN HOORN EN ZEGGEN op zaterdag 23 september van 10 tot 12 uur. Daarna is het interview een week lang te beluisteren in Radio Bontekoe uitzending gemist Radio Bontekoe uitzending gemist (http://player.radiobontekoe.nl/hoorn/uitzendinggemist/uitzendinggemist.php). In het schermpje even naar beneden scrollen en ’Van Hoorn en zeggen’ aanklikken.

Radio Bontekoe is hèt lokale radio alternatief voor Hoorn, Blokker en Zwaag. In heel West-Friesland en groot deel van Noord-Holland te ontvangen op de middengolf AM 828 kHz, wereldwijd via site www.radiobontekoe.nl  (http://www.radiobontekoe.nl )of app ’tuneinradio’ voor iOS, Android en Windows. Zoek in de app ’Radio Bontekoe’. De complete weekprogrammering is te vinden op de desktop versie van de site www.radiobontekoe.nl (http://www.radiobontekoe.nl)


UPDATE ARTIKEL IN AD:

https://www.ad.nl/politiek/sp-top-is-op-de-verkeerde-weg~ac72d7d8/ (https://www.ad.nl/politiek/sp-top-is-op-de-verkeerde-weg~ac72d7d8/)

SP en Mathé van Stralen SP en Mathé van Stralen

Reacties
Reactie: (A.Zyweg)
24-9-2017, 11:44
Als ze landelijk scholing aanbieden, maar vaak te laat komen of helemaal niet zonder afbericht terwijl de afdeling het gehuurde zaaltje mag betalen en de leden hiermee een snipperdag verspillen omdat ze ploegendienst werkte? Emile Roemer die op Radio 1 beloofde dat met goede begeleiding ze sterker terug komen over 4 jaren maar Alkmaar & Leeuwarden krijgen nu 8 jaren straf en er was nauwelijks enige begeleiding....... En als Mathe lastige vragen stelde word je als afdeling extra streng beoordeeld, maar om hem nu daarvoor verantwoordelijk te stellen gaat mij te ver, hadden we niet beter Ron Meijer weg kunnen sturen want de door hem nu gestarte nieuwe afdelingen die nu voor het eerst mee doen, wat is daar over 4 jaren nog van over?