Dijklander ziekenhuis plaatst zwangere vrouw over naar Gent

Rit van 3,5 uur per ambulance van Hoorn naar Gent

Er is in Nederland groot tekort aan Neonatale Intensive Care Units (NICU’s). Dit is een intensive care afdeling voor pasgeborenen. Deze zouden vaak vol zijn. Zwangere vrouwen moeten daardoor steeds vaker uitwijken naar ziekenhuizen ver uit de buurt.

Het gaat hierbij om zwangere vrouwen waarvan verwacht wordt dat de baby extra zorg nodig zal hebben. Vaak zijn dat baby’s die geboren worden uit zwangerschappen van minder dan 32 weken.

De NOS sprak in het programma Nieuwsuur met Marloes Haagmans, verloskundige bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Zij vertelde kortgeleden een vrouw naar Gent (België) te hebben verwezen omdat er in NICU’s dichter in de buurt geen plaats was. 
”Met zo’n urenlange ambulancerit gaat soms ook een gynaecoloog mee om de vrouw te bewaken. Hierdoor wordt personeel aan het eigen ziekenhuis onttrokken hetgeen leidt tot onderbezetting in het eigen ziekenhuis”, aldus Haagmans.

Aankomende maandag is er een spoedoverleg over de situatie tussen kinderartsen, gynaecologen en de hoofden van neonatologie- en verlosafdelingen van de tien Nederlandse ziekenhuizen met een NICU.

Bron: NOS - Nieuwsuur

Ambulance_voorzijde Ambulance_voorzijde