Levende maaimachines in Hoorn

Kudde schapen in Risdam-Zuid gesignaleerd

HOORNGIDS | Toen wethouder Simon Broersma vorig jaar maart aankondigde dat er een proef zou starten met schapen om in Hoorn grasveldjes en bermen te begrazen, dachten velen aan een vroege 1 april grap. Maar tot verrassing van de ongelovigen dook kort na de aankondiging een kudde van maar liefst 250 schapen op in de Bangert & Oosterpolder.
 

Dit zei de wethouder bij de introductie: ”Schapen selecteren meer dan een maaimachine. Door het grazen van de schapen blijft de bodem open. Voedingsstoffen komen beter beschikbaar voor planten en kruiden én insecten overleven op deze manier beter. De schapen eten ongewenste plantsoorten, zoals distel en berenklauw. Hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Daarnaast verspreiden de schapen via hun hoeven en vacht veel bloemzaden. De ontlasting van de schapen verdwijnt in de bodem en zorgt voor een natuurlijke vorm van mineralisatie en bemesting.” Alleen maar voordelen dus en het ziet er ook nog leuk uit.

De proef lijkt geslaagd want inmiddels is het een vertrouwd beeld om op Hoornse grasveldjes en bermen grazende schapen tegen te komen. Via de stadswijken Bangert & Oosterpolder en Kersenboogerd, belandden de schapen in de wijk Risdam-Zuid waar de foto’s boven dit stukje zijn genomen.   

Schapen in Risdam2 Schapen in Risdam2
Schapen in Risdam6 Schapen in Risdam6
Schapen in Risdam5 Schapen in Risdam5
Schapen in Risdam4 Schapen in Risdam4
Schapen in Risdam3 Schapen in Risdam3
Schapen in Risdam1 Schapen in Risdam1
Schapen in Risdam Schapen in Risdam