Cameratoezicht stationsgebied onvoldoende

23-08-2022

HOORNGIDS HOORN | Gisteren meldden wij alhier dat de burgemeester van Hoorn heeft besloten het cameratoezicht in het stationsgebied in Hoorn te verlengen tot 1 maart 2023. Daar is met instemming op gereageerd. Er staat echter ook in het bericht dat de camera die aan de achterzijde van het station stond (P&R terrein) naar de voorzijde wordt verplaatst en dat er aan de achterzijde dus geen cameratoezicht meer zal zijn. 

Dit nieuws viel niet in goede aarde bij Fractie Tonnaer. Ellen van der Knaap, gemeenteraadslid van Fractie Tonnaer: ”Wij vinden dat in het belang van de veiligheid van iedereen die de achterzijde van het station bezoekt er ook aan die kant cameratoezicht moet blijven. Regelmatig is de lift defect, vaak veroorzaakt door vandalisme. Nog een goede reden om ook aan de achterzijde cameratoezicht te behouden.”

Namens haar fractie is onderstaand schrijven verzonden naar de heer J. Nieuwenburg, burgemeester Hoorn.

Geachte Burgemeester,
Volgens persbericht van de gemeente Hoorn heeft u besloten het cameratoezicht bij het station te verlengen tot 1 maart 2023. Aan de voorzijde van het station worden twee camera’s opgesteld. De camera’s zijn 24 uur per dag actief en worden regelmatig live uitgekeken. 
Fractie Tonnaer steunt het besluit om het aantal camera’s aan de voorzijde van het station uit te breiden met één camera. 
Tot onze verbazing gaat de uitbreiding aan de voorzijde ten koste van het cameratoezicht aan de achterzijde van het station. Feitelijk wordt het veiligheidsgevoel aan de voorzijde verhoogd door de camera aan de achterzijde te verplaatsen naar de voorkant van het station. Het aantal camera’s wordt niet uitgebreid maar slechts verplaatst. Het veiligheidsgevoel aan de achterzijde van het station wordt door de verwijdering van de camera verlaagd. 
Het beeld ontstaat dat het aan de achterzijde van het station voldoende veilig is. Wij vinden dat verwijdering van de camera achter het station niet verantwoord. Gebleken is dat de NS lift onder andere door vandalisme regelmatig defect is. Treinreizigers, bezoekers en medewerkers van het Dijklander ziekenhuis, fietsers en automobilisten willen met een veilig gevoel gebruik maken van het Transferium en de trap van de loopbrug. Cameratoezicht aan de achterzijde verhoogt dit veiligheidsgevoel. 
Wij vragen u dringend de camera aan de achterzijde van het station niet te verwijderen door deze te verplaatsen naar de voorkant van het station. Veiligheid aan de voor- en achterzijde van het station is even belangrijk. Fractie Tonnaer pleit voor uitbreiding van twee naar drie camera’s in het stationsgebied. 

Naar aanleiding van het persbericht hebben wij de volgende vragen:
Bent u het met ons eens dat het weghalen van de camera aan de achterzijde van het stationsgebied ten koste gaat van de bewaking en veiligheid daar?
Vind u dat een camera aan de achterzijde preventief kan werken tegen vandalisme, zodat onder andere de NS lift minder vaak buiten bedrijf is?
Op grond van welke informatie heeft u besloten de camera te verplaatsen naar de voorzijde van het station ?
Heeft over de verplaatsing van de camera overleg plaatsgevonden met NS ? 

Met vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Ellen van der Knaap, gemeenteraadslid

Stationsgebied 4 Stationsgebied 4