HoornRadio als lokale omroep

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad december 2022

Iedere vijf jaar wordt een lokale omroep aangewezen. In Hoorn hebben zich vier kandidaten aangemeld: HoornRadio, Ons Westfriesland, Van Hoorn Zeggen en Weeff. Deze laatste heeft Hoorn jaren geleden verruild voor Enkhuizen. HoornRadio en Ons Westfriesland hebben kortgeleden besloten volledig samen te gaan werken.

Stichting Van Hoorn Zeggen is een videoplatform, dat drie maanden geleden van start is gegaan en - heel slim - onmiddellijk is begonnen het college van burgemeester en wethouders in het zonnetje te zetten door van ieder afzonderlijk een video te maken op een prettige locatie. Met resultaat, want datzelfde college adviseert nu om dit nog in de kinderschoenen staande videoplatform aan te wijzen als lokale omroep ’’omdat zij een jonge, ondernemende, innovatieve en professionele organisatie is met een heldere missie en visie. Dit uit zich in een stevig beleidsplan met een helder tijdpad qua uitrol van de organisatie, een doordachte en gedetailleerde begroting en een heldere opzet van een programma.’’ Een reclamebureau zou het exact zo hebben opgeschreven. Ook wijst het college op de gedegen begroting waaruit ook blijkt welke eigen inkomsten er gegenereerd gaan worden. Waarbij ik er volledigheidshalve maar op wijs dat er allerlei stukken zijn ingeleverd door alle partijen, waarin nadrukkelijk niet is verzocht om een begroting. Ware dat wel zo geweest dan had HoornRadio een meer dan doordachte en gedetailleerde begroting ingeleverd.


De verbijstering is groot bij zowel gemeenteraadsleden als de betrokken niet uitverkoren omroeporganisaties. De gemeenteraad hoeft zich uiteraard niets aan te trekken van een dergelijk advies, maar voor overbelaste raadsleden kan het wel eens een ruggesteuntje zijn om zich niet al te gedetailleerd in weer een dossier te verdiepen en dat advies dan maar op te volgen.


Ik zal ze behulpzaam zijn. Ook met een adviesje.

Waarbij ik me beperk tot informatie over HoornRadio, de organisatie waar ik al bijna 10 jaar actief ben, vrijwel vanaf het begin dus, als presentator en programmamaker en daarnaast als hoofdredacteur van de aan HoornRadio verbonden nieuwswebsite HoornGids.

HoornRadio is een organisatie met tientallen vrijwilligers die dagelijks uiteenlopende radioprogramma’s en video-opnames maken, inclusief een live-sportprogramma met verslaggevers langs de lijn. Er wordt naast verstrooiende muziek aandacht besteed aan cultuur, kunst, politiek, nieuws uit de regio, sport etc. Er wordt uitgezonden via de ether (het splinternieuwe DAB+), via internet en een app (Tune in Radio). Lineair en niet-lineair via de optie live gemist of on demand. Tot de radiomakers behoren acteur Frederik de Groot, Peter Ursem (tevens columnist), Wally Ooms (tevens columnist), voormalig politicus Johan van der Tuin en een reeks vrouwelijke en mannelijke collega’s die met een grote mate van bevlogenheid hun programma’s voorbereiden en produceren. Via HoornGids wordt dagelijks het nieuws gebracht over de belangrijkste lokale en regionale onderwerpen. De te verwerven subsidie zal worden aangewend voor verbeterde huisvesting, materieel en verdere optimalisatie. Nadrukkelijk niet voor persoonlijke financiële verbetering van positie. De keuze lijkt me zeer voor de hand liggend.

On Air On Air