Gemeente Hoorn zoekt plannen voor Oostereiland

Eindelijk beweging na jaren wachten

De gemeente Hoorn organiseert op zaterdag 8 juli een ideeënmarkt voor de ontwikkeling van Oostereiland. De markt vindt plaats van 10.00 tot 14.00 uur in de foyer van Schouwburg en congrescentrum het Park. De ideeën en de reacties van bezoekers worden het werkmateriaal voor een nog te vormen klankbordgroep van betrokken en belanghebbende burgers en organisaties. Eind dit jaar wil het gemeentebestuur bestuurlijke keuzes maken en zal duidelijk zijn in welke richting het eiland zich kan ontwikkelen.

Sinds enkele jaren staat het gevangeniscomplex op het Oostereiland leeg. De gebouwen (rijksmonument) en de bijbehorende gronden zijn eigendom van de rijksoverheid. Die wil het complex verkopen. Hoewel de gemeente geen eigenaar is, heeft ze via het bestemmingsplan wel zeggenschap over wat er voor een nieuwe eigenaar in de toekomst wel en niet mogelijk is op het eiland. De afgelopen jaren is er veelvuldig gesproken met de bij het eiland betrokken rijksdiensten. Dit heeft (nog) geen plan opgeleverd waarover bestuurlijk overeenstemming bestaat.

Open uitwisseling
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders dat na de gemeenteraadverkiezing dit jaar aantrad, is afgesproken de bewoners van Hoorn in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling van Oostereiland. Daarom begint de gemeente met een open en informele uitwisseling van ideeën en gedachten. Organisaties die al eerder te kennen hebben gegeven ideeën te hebben is uitdrukkelijk uitgenodigd om hun ideeën te presenteren. Bezoekers van de markt kunnen onder andere via een reactieformulier aangeven wat ze daarvan vinden.

De gemeente inventariseert de ideeën en reacties van bezoekers. Daarna buigt een nog te vormen klankbordgroep zich erover, bijvoorbeeld in de vorm van een debat over de dilemma’s en mogelijke scenario’s. Vervolgens maken college en gemeenteraad een aantal bestuurlijke keuzes. Eind dit jaar moet dan duidelijk zijn in elke richting Oostereiland zich kan ontwikkelen. Dat vormt de basis voor het te ontwikkelen stedenbouwkundig plan. Daarmee liggen de randvoorwaarden vast en volgt in het eerste kwartaal van 2007 een nieuwe informatieronde. Einddoel is een zo breed mogelijk gedragen plan, waarbij de vele verschillende en soms tegenstrijdige belangen zo goed mogelijk met elkaar zijn verbonden.

Personen of organisaties die zich ook willen presenteren via een stand op de ideeënmarkt kunnen zich tot uiterlijk 27 juni aanmelden bij het bureau projectmanagement van de gemeente (0229 252402).

Reacties
Reactie: (Daniël)
25-6-2006, 11:54
Uhm,maak er een botel van zodat wij dan in iedergeval gewoon op en rond het schelpenstrandje ons vertier kunnen blijven zoeken en vinden op dagen dat het binnen niet te harden is qua temperatuur,er zijn namelijk altijd mensen zoals ik die een entreekaartje voor een zwembad niet kunnen betalen..