Verkeerskundige maatregelen binnenstad en Havenkwartier besproken tijdens bijeenkomst in Huis Verloren

21-03-2024

HOORNGIDS HOORN | In een uitpuilend Huis Verloren werden woensdagavond bewoners van de binnenstad en het Havenkwartier bijgepraat door medewerkers van de gemeente Hoorn over de mobiliteitsplannen. De gemeente heeft uitgewerkte plannen en voornemens om de binnenstad te ontzien en uiteenlopende verkeerskundige maatregelen te treffen.

Tijdens de presentatie werd nader ingegaan op de verschillende aspecten waarnaar wordt gekeken, waarna de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het doen van suggesties gretig werd aangegrepen door de bewoners. Daaronder vele uitvoerbare en niet uitvoerbare suggesties en suggesties waarop wordt teruggekomen.

Afsluitingen
Er zal altijd verkeer van en naar de binnenstad mogelijk moeten blijven voor zowel de bewoners, bezoekers als leveranciers. Er zullen maatregelen worden genomen om de toegankelijkheid van de binnenstad in goede banen te leiden. Met behulp van borden zal worden aangegeven dat er een inrijverbod geldt en dat slechts bestemmingsverkeer is toegestaan. Dat geldt vanaf april al voor de Paardensteeg, zodat sluipverkeer via de Westerdijk en aansluitend de havenkwartierroute niet langer toegestaan is. Een suggestie van de bewoners om een dergelijk bord al gelijk bij de toegang naar de Westerdijk te plaatsen werd zeer serieus opgepakt door de gemeente en zal nader worden onderzocht.
De Roode Steen zal het gehele jaar uitsluitend nog bereikbaar zijn voor degenen die de beweegbare paal op het West mogen passeren, waaronder uiteraard de hulpdiensten. Auto’s zullen het plein niet meer op kunnen, zodat het nu ook mogelijk is om de Roode Steen anders in te richten. Dat kan met bomen, maar ook anderszins. 

Parkeren
Het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad en het Havenkwartier is beperkt en daar zal geen verdere uitbreiding op mogelijk zijn. Om zoekverkeer te voorkomen zullen er digitale borden worden geplaatst waarop gezien kan worden op welke parkeerlocaties nog plaatsen vrij zijn. 
Voor de Westerdijk zal een evaluatie volgen op de proef met het dubbel parkeren, waarbij parkeerplaatsen voor bezoekers en bewoners met een vergunning geen verschil zullen kennen. Indien deze wijze van parkeren als een succes kan worden beschouwd worden ook andere locaties overwogen.
Het fietsparkeren vormt een belangrijk onderdeel van de plannen om de bewoonbaarheid en bereikbaarheid van de binnenstad te optimaliseren. Zo worden er op verschillende plaatsen zogeheten ’nietjes’ geplaatst om daarmee te voorkomen dat fietsen her en der tegen gevels, hekken en bomen worden geplaatst. In een eerder stadium heeft de gemeente al een grote hoeveelheid fietsen verwijderd die daar langdurig en ongebruikt stonden. 

Boulevard
Een suggestie van bewoners om de voetgangers en fietsers duidelijker van elkaar te scheiden op de boulevard aan de Westerdijk werd met gejuich ontvangen. Veel wandelaars maken gebruik van het fietsgedeelte, dat nu slechts middels een afwijkende kleur is te beoordelen. Het veelvuldig toepassen van fietsafbeeldingen op het fietsgedeelte zal er mogelijk toe leiden dat irritaties over en weer kunnen worden voorkomen. De gemeente gaat bezien of met sjablonen deze aanwijzingen kunnen worden aangebracht.

Indicatoren
Door gebruik te maken van camera’s op strategische punten zal gemeten worden hoeveel verkeer er langs komt en aan de hand van kentekens hoe lang de voertuigen binnen een bepaald gebied verblijven. Zo kan geregistreerd worden dat auto’s bij een kortstondige periode tussen twee punten als sluipverkeer kan worden aangemerkt. Na deze maanden durende registratieperiode zal door de gemeente worden beoordeeld of de inrijverboden worden opgevolgd en of er aanvullende maatregelen dienen te worden genomen, o.a. door het uitdelen van bekeuringen.

Vervolg
De bewoners die deze uiterst zinvolle avond in Huis Verloren hebben bezocht kregen de mogelijkheid om hun emailadres achter te laten, waarna ze door de gemeente Hoorn op de hoogte worden gehouden over de verschillende ontwikkelingen, voornemens en resultaten. De bewonerscomités van zowel de binnenstad als het Havenkwartier kijken met een goed gevoel terug op deze bijeenkomst en de mogelijkheid om hun inbreng verwezenlijkt te zien worden.

Bijeenkomst Huis Verloren bewoners binnenstad en Havenkwartier Bijeenkomst Huis Verloren bewoners binnenstad en Havenkwartier