Hoe gaat het Eikstraatkwartier er uit zien? (Gesprek met wethouder Assendelft en bewoner Jan Kollen)

Commissievergadering 26 maart

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De plannen voor nieuwe woningbouw in het Eikstraatkwartier zijn voorgelegd aan omwonenden en worden nu voorgelegd aan de Hoornse raad.

Het Eikstraatkwartier omvat de schoolterreinen van de Mariaschool en de Montessorischool, de RAC-parkeerlocatie en op de deellocatie van de scholen aan de Wilhelminalaan. Er is een concept Nota van Uitgangspunten opgesteld, waarin ook de inbreng van de omwonenden is ingevoerd. De omwonenden wilden het behoud van de karakteristieke uitstraling en wensen op het gebied van verkeer, parkeren, groen en spelen. Het college wil nu opmerkingen en wensen ophalen bij zowel de omwonenden als de raad. Aan de hand daarvan kan gekozen worden voor een uitvoerder van het bouwplan.

In een brief van de bewoners van het Eikstraatkwartier wordt wel aangegeven dat men ideeën en wensen heeft aangegeven, maar dat daar weinig van terug te zien is in de Nota van Uitgangspunten. Een aantal bewoners komt naar de raadszaal om hun betoog wat kracht bij te zetten en ook wordt namens hen ingesproken door meerdere insprekers. Jan Kollen benoemt dat geode samenwerking mooie resultaten zullen opleveren, maar de wijkbewoners worden nu in de bijwagen gezet. Hij wil dat de bewoners tijdig worden geïnformeerd en pleit voor voortzetting van een zinvol overleg, zeker wanneer het een verandering van 30% van het gebied betreft. Mw. Aardse verduidelijkt hoezeer het overleg de fout in gegaan is. In het verleden zijn er dankzij de inbreng van de bewoners goede dingen verricht. De bewoners hebben zelfs een WOO-verzoek ingediend om informatie over de plannen te verkrijgen.

Dhr. Menno van Leeuwen geeft een concreet voorbeeld van zaken die de bewoners zorgen baren. Hij vreest dat de groenvoorziening in het straatbeeld wordt aangetast. Mw. Deborah Appel is de vierde inspreekster en haar inbreng betreft de verkeersdrukte, onder andere bij de scholen tijdens het wegbrengen en ophalen van de kinderen (Kiss and Ride). Doordat schoolgebouwen worden samengebracht zal dat veel erger worden. Mw. Afra Reus wijst de fractievertegenwoordigers op de uitspraken uit hun eigen verkiezingsprogramma en constateert dat de werkgroep dit in de praktijk weinig terug zag. De wensen van de bewoners zijn wel opgemerkt door de gemeente, maar in de nota is dat niet te vinden. Is de papieren wereld van de ambtenaren de werkelijkheid in Hoorn?

Gesprek met Jan Kollen, bewoner van de Eikstraat:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.02 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Jan Kollen over de Eikstraat2024-03-26.mp3)

Mw. Pauline Remmers vertegenwoordigt de belangen van de ouderen. Zij pleit voor een woonvorm waarmee vereenzaming wordt voorkomen. In een hofje kan dat gerealiseerd worden. Overigens is dit nog niet eerder ingebracht in het overleg. Dhr. Kees van Dijk hekelt de transparantie door de gemeente, hoewel die is toegezegd. Hij  nodigt de commissieleden uit om een rondgang te maken door het Eikstraatkwartier. Dhr. Ooievaar is de laatste inspreker en hij benoemt de discrepantie tussen de speelruimte waar schoolkinderen volgens richtlijnen van VNG en de kleinere ruimte die hen nu wordt geboden.

De fracties hebben ook hun vragen over het project. De inbreng van de insprekers landt bij de meeste fracties. Ook de vrees dat de projectontwikkelaar zich minder gelegen laat liggen aan de wensen die geuit zijn, leeft bij meerdere fracties. Robert Vinkenborg (ÉénHoorn) vreest dat veel te bouwen woningen niet gaan naar de woningvragers in Hoorn. De komende participatieronde mag best wat meer regie vanuit de gemeente hebben, maar dan wel met gelijkwaardige informatieverstrekking. Hoewel de bewoners dat niet allemaal zullen toejuichen, hoopt Niek Heijne (D66) dat er ook dankzij bescheiden hoogbouw zoveel mogelijk woonruimte wordt gecreëerd. Hoogbouw is voor andere fracties een beetje een vloekwoord.

Gesprek met wethouder René Assendelft over de Eikstraat:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (2.47 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Wethouder Rene Assendelft over de Eikstraat2024-03-26.mp3)

Wethouder René Assendelft is blij met de inbreng van bewoners en commissie. Hij begrijpt de geuite  zorgen. Hij hoopt enkele zorgen weg te nemen. Parkeerprobleem heeft zijn aandacht en hij wil kijken naar mogelijkheden om de parkeersituatie rond de scholen in goede banen te leiden. Hij wil een goede invulling met behoud van kwaliteit. Richting het spoor zal een oplopende bouwhoogte zijn tot vijf hoog met een accent tot acht hoog. De hoeveelheid sociale woningbouw heeft de aandacht. Hij kan niet garanderen dat alle bomen het bouwproject zullen overleven. Wat de participatie betreft kan hij zeggen dat veel zaken zullen worden meegenomen. Er komen nog meer gesprekken met de buurt. Hij is niet bang dat de te kiezen projectontwikkelaar zich niks aan zal trekken van de geuite wensen.

Eikstraatkwartier - Foto Google Maps Eikstraatkwartier - Foto Google Maps