Toegenomen verkeersoverlast op het Achterom door afsluitingen Roode Steen en Italiaanse Zeedijk

08-04-2024

HOORNGIDS HOORN | De verkeersoverlast op het Achterom in Hoorn begint verontrustende vormen aan te nemen sinds de afsluiting van de Roode Steen en de Italiaanse Zeedijk. Bewoners hebben al diverse malen hun klachten naar voren gebracht, net als gemeenteraadslid Marieke Rijk van Fractie Tonnaer, maar oplossingen zijn klaarblijkelijk niet gevonden.

Voor de derde maal stelt Fractie Tonnaer hier nu vragen over. Zie de brief aan het college van B&W hieronder.

Geacht college,
Op 21 februari 2023 heeft Fractie Tonnaer naar aanleiding van de meningsvormende commissie over de uitbreiding van de terrassen op o.a. de Roode Steen (14 februari 2023) en de brief die de raad vervolgens heeft ontvangen van bewoners van het Achterom over de verkeersafsluiting bij de Roode Steen artikel 36 vragen gesteld. 
Op 23 maart 2023 zijn deze beantwoord en er is een gesprek geweest met een bewoner van het Achterom waarin verschillende toezeggingen zijn gedaan.
Op 11 augustus 2023 hebben wij opnieuw vragen gesteld over de verkeersoverlast op het Achterom en over de staat van het wegdek.
Inmiddels zijn wij weer door meerdere bewoners aan het Achterom benaderd. De verkeersoverlast is vergroot en gaat groter worden in het aanstaande terrassenseizoen waar er sprake is van de afsluiting naar de Roode Steen en de permanente afsluiting naar de Italiaanse Zeedijk. Inmiddels is er een bord geplaatst die aangeeft dat het verboden is voor autoverkeer en alleen bestemmingsverkeer voor de Italiaanse zeedijk mogelijk is.

Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij de volgende artikel 36 vragen:
Zijn er gesprekken geweest met de bewoners van het Achterom over de overlast die zij van het verkeer en dan met name het vrachtverkeer ervaren?
Uit de eerdere vragen die Fractie Tonnaer in februari 2023 en augustus 2023 heeft gesteld is gebleken dat de bewoners hier graag over in gesprek gaan en ideeën hebben hoe deze zou kunnen worden verminderd. Heeft het college deze ideeën meegenomen?
Bent u het met ons eens dat de afsluiting van zowel de Roode Steen als de Italiaanse zeedijk gevolgen heeft voor het verkeer via het Achterom en wat gaat u hieraan doen om dit te beperken?  
Namens Fractie Tonnaer heb ik achter de schermen meerdere malen verzocht te kijken naar de verkeersdrempel op de hoogte van de Geldersesteeg, echter de urgentie van het onderhoud van deze drempel wordt binnen de gemeentelijke organisatie niet gezien. Bent u bereid om hier met de directe omwonenden in gesprek te gaan over de urgentie die zij ervaren?

Vriendelijke groet,
Marieke Rijk, 
Raadslid namens Fractie Tonnaer

Achterom richting Breed 24 februari 2023 B Achterom richting Breed 24 februari 2023 B