Geen alternatief voor evenemententerrein Pelmolenpad

17-04-2024

HOORNGIDS HOORN | Met het voornemen om woningen te bouwen op het Pelmolenpad staat het einde van een tijdperk voor de deur. Het terrein, lange tijd een bruisende locatie voor diverse evenementen, wordt nu bedreigd door stedelijke ontwikkeling. Het evenemententerrein aan het Pelmolenpad heeft decennialang gefungeerd als locatie van talloze festiviteiten en bijeenkomsten. Niet alleen voor de inwoners van Hoorn, maar ook voor bezoekers van ver buiten de stadsgrenzen. Een van de meest geliefde jaarlijkse evenementen op dit terrein was Live in Hoorn, dat jaarlijks duizenden bezoekers trok en een belangrijke culturele mijlpaal vormde voor de stad.

Naast het huisvesten van grote evenementen bood het terrein ook praktische voorzieningen tijdens de jaarlijkse kermis, zoals accommodatie voor kermisexploitanten en ruimte voor materiaalopslag. Maar ook het circus waar altijd veel ouders met kinderen op afkwamen zal op zoek moeten naar een alternatieve locatie. 

Andere locatie niet voorhanden
Met de veranderingen in het vooruitzicht is het cruciaal om snel duidelijkheid te krijgen over waar in de toekomst grote evenementen zoals Live in Hoorn kunnen plaatsvinden. Daarnaast is het van belang om meer aandacht te besteden aan evenementen die specifiek gericht zijn op jongeren.

Vier lokale politieke partijen hebben dan ook vragen gesteld aan het college van B&W. Deze zijn hieronder te lezen.

- Wanneer komt het huidige evenementen terrein aan ‘t Pelmolenpad te vervallen?
- Wanneer komt het college met het voorstel voor een alternatieve locatie door het wegvallen van ’t Pelmolenpad? En hoe snel denkt u dat dit vervolgens in gebruik genomen kan worden en aan welke locaties denkt het college? 
- Welke alternatieve locaties zijn er op dit moment binnen Hoorn beschikbaar voor het organiseren van evenementen?
- Bent u het met ons eens dat Hoorn over een evenemententerrein moet beschikken en welke maximale capaciteit (aantal bezoekers) is dan wat u betreft ideaal?  
- Bent u het met ons eens dat, in het ergste geval, een kleine locatie beter is dan helemaal geen evenementenlocatie?
- Wat zal het ontbreken van een evenemententerrein doen met onze ambitie om jonge gezinnen te verleiden naar onze gemeente te komen?
- Bent u met ons eens dat de organisatoren creatief genoeg zijn om hun evenementen aan te passen naar een andere schaal als dat nodig mocht zijn, dus dat er niet exact gezocht hoeft te worden naar een terrein wat qua capaciteit vergelijkbaar is met het ‘t Pelmolenpad? 
- Zou bijvoorbeeld ‘t Zevenhuis dan wel het nieuwe stadsstrand en de ijsbaan de Westfries mogelijk geschikte alternatieven zijn om toekomstige evenementen te kunnen realiseren?
- Is er binnen het PACT van Westfriesland al eens gesproken over een gezamenlijk goed geoutilleerd evenemententerrein? 
- Heeft het college een evenement als Live in Hoorn een alternatieve of tijdelijke locatie aangeboden, zodat de continuïteit niet verloren gaat? Zo nee, waarom niet? 
- U heeft aangegeven met een nieuw evenementenbeleid te willen komen. Hoe verhoudt zich dit met het feit dat Hoorn straks geen evenemententerrein meer heeft? 

Met vriendelijke groet,
Namens de fracties van 
Debbie Katers - Hart van Hoorn
Arnold Wegner - PvdA-Hoorn
Lisa Klinkenberg - HOE?!
Mitchel Sluis - VVD

Pelmolenpad 2 Pelmolenpad 2