Bijenvoedselbanken weer geopend

Ecosystemen kunnen niet zonder bestuiving door insecten

HOORNGIDS HOORN | Op 22 april vieren we de landelijke zaaidag. Om ervoor te zorgen dat er op zo veel mogelijk plekken in Nederland die dag wordt gezaaid, zijn de bijenvoedselbanken van The Pollinators opnieuw geopend. Hier kunnen buurtgenoten gratis inheems bloemzaad ophalen, zodat er in iedere tuin extra bloemen groeien en dat is goed voor de bij en andere insecten.
 
Al jarenlang neemt het aantal bestuivende insecten sterk af, en dat is geen goed nieuws. Zonder bijen zouden we geen appelsap drinken en of tomaten eten. Een groot deel van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door insecten. Ecosystemen kunnen niet zonder, en de afnemende populaties hebben directe negatieve gevolgen, zoals het verlies van biodiversiteit.

Biodiversiteit verbeteren
Marion van der Bijl heeft zich aangemeld als bijenvoedselbank en is erg enthousiast over het initiatief. “Vanaf het moment dat ik de poster bij mijn raam heb opgehangen, werd ik al aangesproken door buurtbewoners en worden er zakjes bloemzaad opgehaald. Het is een ontzettend laagdrempelige manier om met elkaar ervoor te zorgen dat de biodiversiteit verbetert en we samen de bij een beetje helpen.” 
Via de website www.voerdebijbij.nl (http://www.voerdebijbij.nl) kun je een kaart zien en kijken of er een bijenvoedselbank bij jou in de buurt is. Je stuurt een berichtje naar de lokale bijenvoedselbank om een afspraak te maken over de tijd waarop je het zaad komt ophalen.

Voer de bij bij Voer de bij bij