Kunstwedstrijd op de grens van erfgoed en kunst

Nooit getoonde schilderijen van autodidact Jan Floris Swagerman als bron van inspiratie

HOORNGIDS HOORN | Hoorn verrast! is een kunstwedstrijd die de grenzen verkent tussen kunst en erfgoed en dit jaar voor de eerste keer wordt gehouden. De wedstrijd daagt uit om op een andere wijze naar het Hoornse erfgoed te kijken en dat vast te leggen in kunst. Of het nu een tekening, schilderij, beeldende kunst of video is, het mag allemaal. Laat je inspireren door authentieke elementen in de breedste zin des woords in de stad Hoorn. En het leuke is: iedereen mag aan deze wedstrijd meedoen, van jong tot oud, van amateur tot professional.

De kunstwedstrijd zal iedere twee jaar gehouden worden en is ingesteld ter nagedachtenis aan Jan Floris Swagerman, die onlangs overleed. Als autodidact drukte hij zijn liefde voor de stad Hoorn uit in schilderijen. Vrijwel alle werken betreffen Hoornse stadsgezichten in een stijl die sterk lijkt op die van Cornelis Springer. Een romantische blik op hoe Hoorn er in de 17e eeuw uitgezien zou hebben. 

Oud Hoorn
De Vereniging Oud Hoorn heeft uit zijn nalatenschap een bijzondere schenking van vijfenveertig schilderijen en een twaalftal aquarellen ontvangen. Deze kunstcollectie is iedere dinsdag en donderdag tussen 10 en 16 uur en op zaterdag tussen 10 en 14 uur te zien bij de Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Ook online, via de site www.oudhoorn.nl (http://www.oudhoorn.nl), is de collectie te bezichtigen. Het is tot 9 juni mogelijk een bod uit te brengen op de werken die door Swagerman geschonken zijn. Daartoe is in het verenigingsgebouw van Oud Hoorn een speciale biedbox neergezet.

Het was de uitdrukkelijke wens van de maker dat een mogelijke opbrengst ten goede zou komen aan de Vereniging Oud Hoorn. De vereniging heeft ervoor gekozen om met de nalatenschap van het werk van Jan Floris Swagerman deze wedstrijd, op het snijvlak van Kunst & Erfgoed, te financieren. Op de website van Oud Hoorn (http://www.oudhoorn.nl) is alle benodigde informatie over de kunstwedstrijd terug te vinden. Laat je inspireren en verras!

Hoorn Verrast kunstwedstrijd Hoorn Verrast kunstwedstrijd

Reacties
Reactie: (Jan Floris)
23-4-2024, 13:19
Christiaan, zoals aangegeven staat de informatie op de website van Oud Hoorn: https://www.oudhoorn.nl/vereniging/activiteiten.php?id=00720

Reactie: (JC Heydenrijk)
22-4-2024, 14:33
nergens is info te vinden over die kunstwedstrijd, waar gaat het over, hoe wie en wat? Het ontgaat mij geheel. Ik heb een reeks van prenten, tekeningen, gemaakt van oude Hoornse objecten, gebouwen etc. telt dat ook mee? Hoe kom je daar achter?