Zonder paraplu

Column van Sjaak Grosthuizen

Ik had de column al half in mijn hoofd zitten. De afgelopen commissievergadering geeft genoeg aanleiding om daar, dit keer niet zuur of sarcastisch, enige opmerkingen over te maken. Het is namelijk een vergadering waarvoor alle twaalf fracties zich consciëntieus hebben voorbereid.

Ik noem als voorbeeld agendapunt nummer twee. Het ging over een onderzoek naar sport, spel- en beweegmogelijkheden in Hoorn. Wethouder Dick Bennis, die al zijn hele leven de sportieve zaken is toegewijd, wil de mogelijkheden om buiten lekker te kunnen bewegen in stand houden en verbeteren, zodat een gezonde stadsbevolking ontstaat met minder gezondheidsbedreigingen waaraan we ons bijna argeloos laten blootstellen door vriendelijk ogende middenstand die ook van hun ingekochte lekkernijen af wil.  

Er is in het verleden wat blijven liggen op dit gebied door bestuurders die toch echt wel het allerbeste voorhadden met onze jeugd en ouderen op het gebied van gezond blijven, maar die andere zaken ook wilden realiseren en dan moet je noodgedwongen wel eens schuiven met fondsen in de hoop dat slijtage van financieel in de kou gelaten voorzieningen het nog wel even kunnen uitzingen. Om de zaken weer recht te trekken zou nu nog meer geld nodig zijn, maar helaas worden gemeenten tegenwoordig door de Rijksoverheid ook steeds meer in de kou gelaten.

Je had er bij moeten zijn, toen de fracties de gelegenheid kregen hierover hun zegje te doen. Geen enkele fractie sprak zich uit tegen het plan om de buitenspeelplekken voor jeugd tot en met bejaarden niet meer ongemoeid te laten. Ik zat erbij om verslag te doen en trachtte bij te houden op welke manieren dat allemaal voor elkaar gebracht zou kunnen worden. Het lukte mij niet en ik moest het stukje voor de website een beetje leesbaar houden. Ik ben opgehouden alles nauwkeurig op mijn laptoptoetsenbord te timmeren en legde me neer bij de keuze voor heel algemene beschrijvingen.

Elke fractie heeft zich uitgeput in het bedenken van mogelijkheden waarmee de wethouder en het college verder zou kunnen. Dat er niet ook al was gekeken of dat allemaal bij elkaar nog wel te betalen zou zijn was wel duidelijk, maar daar gaat het de fracties van tegenwoordig niet altijd meer om. Het gaat om de inbreng. Elke fractie heeft zich beraden op een ONA (Originele Noodzakelijke Aanvulling). Arnold Wegner van de PvdA kwam bijna als laatste fractie aan de beurt om ONA’s in te brengen. Hij moest vaststellen dat zijn hele lijstje al was genoemd door andere fracties.

Daar had ik het dus over willen hebben in deze column, maar gisteren gooide een ingrijpende gebeurtenis roet in het eten. Zoals zovelen op de dag vóór Koningsdag werd ik met een smoes naar het Grote Oost gestuurd. Ik moest mijn rolstoelzus naar een bijzondere bijeenkomst van De Zonnebloem duwen. 26 april en De Grote Oost, dat is een erg doorzichtige combinatie, maar zowel mevrouw Grosthuizen als beide meegekomen zussen speelden hun spel met veel overtuiging. Het Foreestenhuis, daar zou het plaatsvinden en mevrouw Grosthuizen en ik waren door mijn zussen gevraagd er ook bij te zijn. Mevrouw Grosthuizen zorgde er ’s morgens voor dat ik netjes gekleed de deur uit kon. Met colbertje, dat ik bijna nooit draag.

Ik kreeg toen sterke andere vermoedens, maar die werden resoluut naar het rijk der fabelen verwezen. Dat mijn vermoedens toch waarschijnlijker waren, werd duidelijk toen we het Grote Oost instapten. Er stond verderop in de straat al een flinke groep mensen te wachten. Niet bij het Foreestenhuis, maar iets verder, bij de kerk. Enfin, ik heb mijn zus niet uit de rolstoel gekieperd. Ik voelde me buiten al vereerd door wat me binnen te wachten stond. Ik heb ervaren hoe mooi het aanvoelt om zonder paraplu in de lintjestegen te staan en heb me lid laten worden van een speciale club. Ik zal mijn colbertje af en toe wel aandoen, maar alleen bij gelegenheid een vervangend speldje in de revers steken. Een flink aantal mensen hebben zich uitgesloofd om mij bij die club te krijgen en ik ben hun daar zeer dankbaar voor!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Columnist met onderscheiding Columnist met onderscheiding