Te rijke oud-ijzer-boer in Hoorn opgepakt, inval in 5 panden

Dure auto’s, horloges en boot in beslag genomen

Zomaar veel geld en vermogen hebben, zonder duidelijke herkomst, leidt tot onderzoek door politie en justitie. De tijd dat criminelen zich, zonder opgemerkt te worden door opsporingsinstanties, stilaan konden verrijken lijkt verleden tijd. De politie heeft met de aanhouding van een 45-jarige man uit Hoorn een nieuwe projectmatige aanpak geïntroduceerd tegen het witwassen van geld c.q. belastingfraude. Het onderzoek naar de man werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Bij het onderzoek werden geld en kostbare voorwerpen in beslag genomen. 
 
Het onderzoek naar de man werd opgestart omdat de man over aanmerkelijk meer geld beschikte dan hij vanuit de gegevens van zijn bedrijf, een oud-ijzerhandel, waar kon maken. Ook werd de man verdachte van het kweken van - en de handel in hennep of betrokkenheid daarbij.

Na een voorbereidingsperiode vanaf begin november vielen de politie en de FIOD binnen in vijf panden in Hoorn en Zwaag. Hierbij werden vijf dure auto’s, een boot en diverse kostbare horloges die een waarde van enkele honderdduizenden euro’s vertegenwoordigden alsmede een bedrag aan contant geld aangetroffen. Ook werden er in verschillende panden zaken aangetroffen die met de kweek van en handel in hennep te maken hebben. In een woning stond een in werking zijnde kwekerij, in twee andere panden lagen apparatuur voor een kwekerij en een deel van een hennepoogst. Alle goederen werden in beslag genomen.

De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Inmiddels is hij in verzekering gesteld en wordt hij voorgeleid bij de Rechter Commissaris. Het onderzoek breidt zich uit naar mogelijk andere betrokkenen. De politie sluit andere aanhoudingen dan ook niet uit.

Dit onderzoek is een goed voorbeeld van een nieuwe werkwijze waarbij de politie zich (naast het strafrechtelijk deel) met name richt op het financiële voordeel dat criminelen hebben bij het plegen van misdrijven. Het gaat om een projectmatige aanpak die erop gericht is verdachten financieel te raken en het criminele geld af te nemen. Deze aanpak sluit aan bij een landelijke ontwikkeling waarbij criminelen zich steeds meer moeten verantwoorden over het geld dat zij hebben. Zij moeten de herkomst van het geld (of dure goederen) kunnen verklaren. Bij deze projectmatige aanpak wordt nauw samengewerkt met de FIOD.

Reacties
Reactie: (arie)
22-1-2014, 20:01
Jan ,vraag Remco Helling of hij je kan helpen

Reactie: (hahah die kut kamper )
20-4-2007, 16:39
zit nu een jaartje vast maar dat is veel te kort voor zo’n klote camper die denk dat hij boven de wet staat hij zou 15 jaar moeten krijgen

Reactie: (hahah die kut kamper )
10-4-2007, 16:58
hahahah met zijn weed zoldertjes nietr 1 maar 100 hahahahah wat een giller die jan spel hahahahahah

Reactie: (la raza)
31-12-2006, 14:40
Hardwerkende mensen (ook Jan, want het komt niet uit de lucht vallen) worden door legitieme boeven opgepakt en ’kaalgeplukt’. Waar blijven de contanten, goederen e.d.? Onze regering is geen haar beter: diefstal (de Belastingdienst), prostitutie (inkomstenbelasting over elke wip), drugs (’erkende’ coffeshops) etc, etc. Ik walg van deze hypocrisie.

Reactie: (schipperk)
23-12-2006, 21:04
Het ligt er vaak zo dik bovenop maar waarom niet vaker deze gasten aanpakken?
Elke Jan doedel weet waar deze gasten van leven maar de man met de uitkering of nette baan wordt aangepakt.
De miljoenen lopen u door de vingers heren...

Reactie: (Johannes)
22-12-2006, 18:56
Maakt niet uit Jan je hebt altijd nog je paard waar je de gewone man zijn ogen mee kan uitsteken.
hahaha eindelijk gerechtigheid

Reactie: (kees )
22-12-2006, 18:41
En wie controleert de uitgaven van de politie die stelselmatig goede peperdure project managers inhuurt zonder dat er naar de kosten wordt gekeken door de opdrachtgever? Er worden op deze manier tonnen en tonnen van ons belasting geld over de balk gesmeten.
En dan heb ik het alleen nog maar over de politie....
De overheid heeft boter op z’n hoofd.