Bossuwandeling langs Hoornse haven

ingevoerd op 31-7-2007

Vrijdag 3 augustus a.s. zal tijdens de wandeling van de Vereniging Oud Hoorn o.a. aandacht worden besteed aan de nieuwbouw rond de Karperkuil. De aanleg van meerdere havens, de Westindische Compagnie en de slag op de Zuiderzee zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen.
 
Op het fries van de Bossuhuizen aan de Slapershaven ziet men deze slag waarbij de Westfriezen de Spaansgezinde Amsterdamse vloot na een hevige strijd wisten te verslaan.
Wij zien hoe het vlaggeschip De Inquisitie van Bossu door de Westfriese schepen wordt geënterd en na de strijd wordt opgebracht naar de stad Hoorn.
U hoort over het kantoor van de West-Indische Compagnie aan de Binnenluiendijk en waarom deze dijk bekend was onder de naam kanonnendijk.

Ook wandelen wij over het Baadland, thans een plantsoen, in de 17e eeuw een woonwijk met straatjes en steegjes. Op de kop van het Baadland stond het Boshuis, het magazijn van de admiraliteit dat bij een brand in 1692 werd vernietigd. Meerdere woningen vielen ten prooi aan de vlammen waaronder het woonhuis van de niet zo populaire stadssecretaris Jelmer Hinlopen omdat, naar men zegt, de burgers weigerden dit te blussen.
Ook gaan wij over de brug bij de sluis voor het volgende deel van onze wandeling over de Veermanskade en de Oude Doelenkade.

Soort: Wandeltocht
Lokatie: Oosterpoort
Overig:
De start is bij de Oosterpoort, deelname