Vliegtuigbom Berkhout gedemonteerd, bewoners weer naar huis

ingevoerd op 7-10-2007

De Duik- en Demonteer Groep van de Koninklijke Marine heeft zondag bij Berkhout een Amerikaanse vliegtuigbom gedemonteerd. De ruim tweehonderd omwonenden van 84 huizen mochten rond 12.30 uur weer terug naar hun woningen.
 
De bom, een zogeheten 500-ponder, lag in een weiland aan de Teding van Berkhoutweg. De demontage maakt deel uit van een grootscheepse bergingsoperatie van twee bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens een woordvoerder heeft de ontmanteling ruim een uur geduurd. De operatie verliep sneller dan verwacht. De omwonenden moesten tijdens de bergingsoperatie hun woningen verlaten. Ze zijn opgevangen in de Koggehal.

De bom wordt de komende week op zee onschadelijk gemaakt. Het explosief werd in september in een weiland gevonden tijdens de berging van twee bommenwerpers. Het projectiel is afkomstig van het wrak van een Britse bommenwerper die in 1941 werd neergehaald. Drie jaar later stortte ook een Amerikaans vliegtuig neer. In het Britse wrak werden stoffelijke resten gevonden, vermoedelijk van twee bemanningsleden.