Feesten in Cultureel Centrum de Huesmolen?

ingevoerd op 28-4-2008

Cultureel Centrum de Huesmolen kan beter benut worden terwijl Hoornse inwoners met een Creoolse, Hindoestaanse  of  Islamitische achtergrond lokaties zoeken om religieuze feesten, herdenkings-bijeenkomsten en familiefeesten te houden. Het Hoornse raadslid Tonnaer van de gelijknamige fractie bepleit in een brief aan B&W dan ook te onderzoeken of De Huesmolen weer gebruikt kan worden voor grote feesten. Volgens Tonnaer heeft de horeca in Hoorn geen plaats voor dergelijke grote groepen.

Lees hier de brief van Fractie Tonnaer:

Aan College van Burgemeester en Wethouders
        Postbus  603, 1620 AR Hoorn.
Hoorn, 16 april 2008.
Uw kenmerk: MB/VGO/08.06181
 vragen ex art. 43
Geacht College,
In verband met de vermoedelijke kansen op bezuiniging heeft u de mogelijkheid tot verkoop van Cultureel Centrum de Huesmolen onderzocht. Een vijftal aspecten heeft u  onderzocht;  onder andere heeft u gekeken naar de bezetting en gebruik ervan. Hieruit blijkt dat dit centrum een  leegstand heeft van 33 %. Op grond van deze cijfers heeft u besloten de mogelijkheden te onderzoeken tot intensivering van de maatschappelijke functie van de Huesmolen. U heeft tevens besloten af te zien van verkoop van Cultureel Centrum de Huesmolen. Wij zijn ingenomen met deze beslissing.
Dankzij onderzoek door het wetenschappelijk  bureau van onze fractie zijn wij ervan overtuigd dat het gebruik c.q. de verhuur van c.c.de Huesmolen vergroot kunnen worden. Dat geldt zeker wanneer  de Huesmolen ook weer in de weekenden gebruikt kan worden en de gastvrijheid wordt vergroot.
Onze gemeente heeft bijna 70.000 inwoners. Een deel van de inwoners heeft een Creoolse,  een Hindoestaanse of een Islamitische achtergrond. Jaarlijks organiseren inwoners met deze achtergrond religieuze feesten en herdenkingen, houden grote familiefeesten waaronder bruiloften. Geschikte accommodatie voor feesten tussen de 300 en 600 personen ontbreken in Hoorn, of zijn onvoldoende geschikt daarvoor. Ooit konden deze feesten plaatsvinden in de Huesmolen en de Grote Beer. Mede door het sluiten in de weekenden is de Huesmolen voor deze grote feesten niet meer beschikbaar.
Verenigingen van minderheden  en familie zijn gedwongen buiten Hoorn een geschikte locatie te zoeken. Vaak wordt uitgeweken naar Amsterdam en Zaandam. Een onnodige verplaatsing. Hoorn heeft immers de Huesmolen en de Grote Beer van Stichting Netwerk.
Onze fractie heeft gekeken naar de horeca-zaalvoorzieningen in Hoorn.  Ons is gebleken dat deze horecavoorzieningen niet geschikt zijn voor dergelijke feesten en bijeenkomsten. Bovendien blijken horecabedrijven niet enthousiast te zijn dergelijke feesten in hun gelegenheid te houden.
De gemeente Hoorn is eigenaar en exploitant/verhuurder van de Huesmolen en Stichting Netwerk is hoofdgebruiker van de Grote Beer. Veel opmerkingen voor het gebruik van de Huesmolen gelden ook voor de Grote Beer.
Vanwege bovenstaande stellen wij u de volgende vragen:
1.Bent u het met ons eens dat bij Hoornse inwoners met een Creoolse, Hindoestaanse  of  Islamitische achtergrond de behoefte bestaat religieuze feesten, herdenkingsbijeenkomsten en familiefeesten te houden;
2.Is het u bekend dat vooral familiefeesten en -bijeenkomsten buiten Hoorn worden gehouden;
3.Is het college bereid deze feesten en bijeenkomsten in de Huesmolen te laten plaatsvinden;
4.Wilt u zich  bij Stichting Netwerk ertoe inspannen dat voortaan in sociaal cultureel Centrum De Grote Beer eerder genoemde feesten en bijeenkomsten kunnen plaatsvinden;
5.Beschouwt u de verhuur van de Huesmolen en de Grote Beer voor eerder genoemde activiteiten als een intensivering van het maatschappelijk gebruik van deze centra.
Vriendelijke Groet,
Roger Tonnaer.
   


Reacties
Reactie: (Piet)
29-4-2008, 09:42
Al decennia lang drukt mijns inziens de gemeente een te grote stempel op de exploitatie van het Cultureel Centrum. Zelf heb ik kunnen aanschouwen dat goede initiatieven van het locatiebeheer werden afgebrand door de verantwoordelijke van de gemeente. Gebruik het gebouw voor de doelstelling zoals de naamgeving al aangeeft en stoot niet steeds opnieuw onderdelen af, zoals het sportcafe etc. en maak het niet onaantrekkelijk voor huurders.
Dat zal het rendement drastisch verbeteren. De gemeenschap vaart daar wel bij.

Reactie: (puw)
29-4-2008, 00:29
Ik wil het wel huren voor een feestje hoor.