Hoorn laat bureau zoeken naar Europese subsidie Oostereiland

ingevoerd op 22-8-2008

Het Hoornse College van B&W heeft ’raadgevend bureau Het Grote Oost’ opdracht gegeven om te kijken of er mogelijkheden zijn om subsidiegelden voor de plannen op het Oostereiland binnen te halen. Het voormalige gevangeniscomplex bij de haven krijgt deels een culturele en deels een woon-functie en is sinds eind 2007 eigendom van Hoorn.

Het externe bureau mag ook een subsidieaanvraag voor het Oostereiland voor een van de Europese structuurfondsen, het EFRO, voorbereiden op basis van no cure no pay. Bij het toekennen van een bijdrage van € 1.000.000,-- bedraagt het honorarium voor ’raadgevend bureau Het Grote Oost’ € 51.700,--. Maar als er dus geen subsidie komt, ontvangt het bureau niets.

De gemeenteraad van Hoorn spreekt in commissieverband op dinsdag 26 augustus over de concrete invulling van Oostereiland. Er ligt een rapport met drie varianten en twee subvarianten. Twee daarvan hebben de voorkeur van het college van burgemeester en wethouders. In deze varianten komen in het zogenoemde alkovengebouw het Museum van de Twintigste Eeuw, Filmhuis Hoorn, een toeristisch informatiecentrum en een ontwerpcentrum. De tweede voorkeursvariant is de subvariant hiervan: in de kap van het alkovengebouw komen nog twee woningen. In de andere delen van het voormalige gevangeniscomplex is ruimte voor een hostel of leer-werkbedrijf, woningen en een havenwinkel.


Reacties
Reactie: (parlementair medewerker)
26-8-2008, 16:21
Natuurlijk is het zonde van het geld. Maar de overheid gooit nu eenmaal graag (ons) belasting geld over de balk voor nietzeggende adviezen (of voor en advies wat ze graag willen horen en dat als opdracht het adviesbureau meegeeft). Uit een onderzoek blijkt overigens dat Hoorn hoog prijkt op de lijst van gemeenten die regelmatig externe adviesbureaus tegen een fors honorarium inhuren. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat een objectief advies met een goed resultaat zelden tot nooit wordt behaald. Zoals eerder hier wordt vermeld blijkt in 80% van de gevallen al een soortgelijk onderzoek te zijn gedaan. Maar ja, geld moet het kosten en het staat zo interessant.

Reactie: (Harold)
25-8-2008, 09:42
Er is bij de provincie NH een speciale EU-afdeling die alles weet van de EFRO-gelden. Dus waarom een extern bureau??? Is dit zonde van het geld???