Strandje Hoorn heeft weinig zand

ingevoerd op 26-8-2008

De fractie van de PvdA Hoorn heeft samen met het OLV op zaterdag 23 augustus een schouw gehouden bij het strandje van de Schellinkhouterdijk. Het strandje vervult een belangrijke recreatieve functie voor de stad. Vooral de relatie met het water trekt veel bewoners naar dit gebied. De schouw is gehouden naar aanleiding van klachten van gebruikers. Het OLV heeft ook diverse malen op  gebreken geattendeerd.     
 
Wij hebben gezien dat er wel onderhoud wordt gedaan. Het gras wordt gemaaid en de vuilnisbakken worden geleegd. Maar het strand en de ligweide wordt slecht onderhouden.
 
De belangrijkste zaken die de PvdA heeft gezien zijn:

1.Er is nagenoeg geen zand meer aanwezig. De aanvankelijke  brede zandstrook is geminimaliseerd. Er zal nieuw zand moeten worden aangebracht en het zandstrand zal langer moeten worden gemaakt.
2.Het bestaande zandstrookje is besmeurd met viezigheid.( wier en veen  )  Onderhoud is gewenst.
3.Een belangrijk gedeelte van de  ligweide is drassig  waardoor dit gedeelte niet gebruikt kan worden. Hier zal de ondergrond beter doorlatend moeten worden gemaakt. Het ophogen van dit gedeelte is ook gewenst vanwege de dalvorming.
4. Er komen kleilagen voor in de strandzone. Dit geeft troebel water en past niet bij de strandfunctie. Deze kleilagen kunnen worden afgedekt met zand.
5.Er blijft veel afval op de ligweide liggen. Vooral in de drukke periodes zal er meer nazorg moeten plaatsvinden.

De fractie zal deze vragen dinsdag 26 augustus tijdens de commissievergadering in de rondvraag aan de orde stellen en er aandacht voor vragen.