Gemeente en bedrijfsleven akkoord over reclamebelasting

ingevoerd op 26-8-2008

De gemeente Hoorn en de Hoornse Ondernemers Federatie hebben een akkoord bereikt over de invoering van de reclamebelasting en daaraan gekoppeld het Lokaal Ondernemersfonds. In oktober behandelt de gemeenteraad het gezamenlijke voorstel van beide partijen. Per 1 januari 2009 worden alle bedrijven in de gemeente Hoorn aangeslagen die reclame-uitingen hebben die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. De opbrengsten worden besteed aan collectieve uitgaven door de ondernemers voor het stimuleren van de lokale economie.
 
Doel van de reclamebelasting is extra middelen verkrijgen voor het doen van collectieve uitgaven door en voor de Hoornse ondernemers om zo de lokale economie te  stimuleren. Deze uitgaven komen bovenop de bijdrage die de gemeente levert aan de economische ontwikkeling van Hoorn. Momenteel zijn de ondernemersbijdragen aan gezamenlijke activiteiten veelal op vrijwillige basis. Ondernemers die er niet aan meebetalen profiteren er wel van. Door de invoering van de reclamebelasting wordt dit zogenaamde ‘free-riders’ gedrag ondervangen.

Besteding
Na aftrek van de inningskosten en de inkomstenderving van de precariobelasting gaan de opbrengsten van de reclamebelasting naar de Stichting Lokaal Ondernemersfonds. De reclamebelasting wordt besteed aan het stimuleren van de lokale economie. Voorbeelden hiervan zijn de promotie van Hoorn als winkelstad van West-Friesland, het verbeteren van de veiligheidssituatie op de bedrijventerreinen en winkelcentra, de promotie van de winkelcentra, de feestverlichting, het organiseren van evenementen, etc.

Hoogte
De exacte tarieven van de reclamebelasting zijn nog niet bekend. De hoogte van de reclamebelasting wordt bepaald door de gewenste collectieve uitgaven die de ondernemersverengingen, die in de verschillende deelgebieden (binnenstad, bedrijventerreinen, winkelcentra etc.) van Hoorn actief zijn, willen doen. Daar bovenop komt nog een bedrag dat bestemd is voor de algemene promotie van Hoorn. Naar verwachting levert de reclamebelasting netto ongeveer 1 miljoen euro op.

Informatieavond
Op 15 september wordt een informatieavond over de reclamebelasting en het Lokaal Ondernemersfonds (LOF) gehouden. Deze avond is bedoeld voor alle ondernemers en andere belanghebbenden uit Hoorn. Tijdens deze avond is ook de Hoornse Ondernemers Federatie aanwezig voor het beantwoorden van vragen. De informatiebijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadzaal. Voor meer informatie over de reclamebelasting kunnen geïnteresseerden ook kijken op www.hoorn.nl/reclamebelasting .

Reacties
Reactie: (gerard)
27-8-2008, 20:54
Weer meer ambtenaren erbij. Onzinnig plan. Wachten is op gordijnbelasting, alleen als ze gesloten zijn. Open hekbelasting. Belasting op het niet groeten van ambtenaren. Plicht op minimaal ééns per maand op het gemente huis te komen om de ’ik hou van ambtenaren belasting’ te voldoen.

Reactie: (jan)
27-8-2008, 16:56
Hoppa en weer een belasting erbij, werkverschaffing en een sigaar uit eigen doos voor de ondernemers. malloten !