Tonnaer teleurgesteld over vertrek tandartsenopleiding

ingevoerd op 22-9-2008

Als wethouder wist hij de universitaire tandartsenopleiding ACTA in 2004 naar Hoorn te halen. Na slechts 3 jaar dreigt ACTA Hoorn vanwege bezuinigingen al weer te verlaten. Raadslid Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer is dan ook zeer teleurgesteld en roept B&W in een brief op om te trachten de opleiding voor Hoorn te behouden. ”Sluiting van Acta in Hoorn staat in geen enkele verhouding tot de geleverde investeringen door Acta, Stichting Stadsherstel en de gemeente Hoorn”, aldus Tonnaer in de brief aan het College.

Het lijkt er overigens op dat ACTA de steden Hoorn en Almere tegen elkaar uitspeelt. In een artikel op AlmereVandaag (zie hieronder) is te lezen: ”Een andere belangrijke reden om te blijven (in Almere, red.) is volgens Weber de rol van de gemeente (Almere dus, red.). Momenteel huurt de opleiding tegen een redelijk goedkope prijs in het gebouw en dat wil het graag blijven doen.” Opvallend is verder dat men in Almere meer studenten krijgt en ook ’s avonds open gaat.

Lees hier de volledige brief van Fractie Tonnaer:

Hoorn, 22 september 2008.
 
Betreft: vragen ex.art. 43,  Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam
 
Geacht College,
 
Maandag 20 september 2004 werd in de Statenpoort een intentieovereenkomst gesloten tussen Acta, Stichting Stadsherstel en de gemeente Hoorn. Door deze intentieovereenkomst werden de huur en vestiging van Acta, de restauratie van het pand Pakhuisstraat 1 en de inspanningen door de gemeente Hoorn geregeld.

Dankzij de vestiging van Acta zou Hoorn de eerste universitaire opleiding krijgen. Het plan was om in de Pakhuisstraat  tandheelkundige onderwijs te geven en patiëntenzorg te verlenen. Een enorme aanwinst voor de stad en West-Friesland. Door Stichting Stadsherstel werd, speciaal voor Acta, het pand Pakhuisstraat 1 gerestaureerd. Maar eerst verkocht de gemeente Hoorn het pand  betreffende voor € 1,-- aan Stichting Stadsherstel. De totale restauratiekosten bedroegen ruim 2,3 miljoen, waarvan € 70.000,-- speciaal voor Acta. Ook Acta heeft zeer veel geïnvesteerd. Er werden 34 tandartsunits geplaatst. Elke stoel werd voorzien van een water-, riool-, vacuüm, elektra- en lichtaansluiting. Verder werd een grote luchtbehandelingsinstallatie aangebracht. Een investering welke waarschijnlijk de € 2 miljoen overschrijdt.
Vrijdag 2 december 2004 werd Acta Hoorn feestelijk geopend. Amper drie jaar na deze feestelijke opening hebben wij kennis genomen van het voornemen dat Acta per 1 februari 2010 de Hoornse vestiging sluit.


Onze fractie is hierover ernstig teleurgesteld. Wij vinden deze beslissing op geen enkele wijze in verhouding staan tot de:
-restauratiekosten en inspanningen door Stichting Stadsherstel;
-investeringen door Acta zelf gedaan;
-geleverde huurbijdrage door de gemeente Hoorn;
-gevolgen voor patiënten en medewerkers van Acta Hoorn
Bovendien twijfelt onze fractie aan het veronderstelde bezuinigingsresultaat dat Acta denkt te halen uit de sluiting van Acta Hoorn.Door de sluiting van deze vestiging  in Hoorn is eerder sprake van kapitaalsvernietiging dan van bezuiniging.
Uit een krantenartikel (NHD 17-9-2008) blijkt dat de Stichting Stadsherstel vasthoudt aan de huurovereenkomst met Acta voor de duur van tien jaar. Ook Stadsherstel is  teleurgesteld over het voorgenomen vertrek van Acta uit Hoorn.
Onze fractie vraagt zich af welke inspanningen het college kan en wil leveren om Acta te behouden voor onze stad.


Daarom stellen wij u een aantal vragen:
1.Bent u het met ons eens dat de sluiting van Acta in Hoorn in geen enkele verhouding staat  tot de geleverde investeringen door Acta, Stichting Stadsherstel en de gemeente Hoorn;
2.Beschouwt u het vertrek van Acta als een gemis voor onze stad;
3.Twijfelt u met ons aan de bezuinigingsresultaten welke de sluiting voor Acta oplevert;
4.Wilt u, samen met Stadsherstel, inspanningen doen met als doel dat Acta voor Hoorn en West-Friesland behouden blijft ?

 
Vriendelijke Groet,
Namens Fractie Tonnaer,
 
Roger Tonnaer,

Reacties
Reactie: (Peter)
4-9-2009, 13:53

Een krankzinnig voorstel om nu alweer uit Hoorn te vertrekken!!
Eerst allemaal patienten binnenhalen en dan na een paar jaren het al opgeven onder het mom
van bezuiniging! Dit had van tevoren toch beter uigezocht moeten worden??? Een mis management van het eerte uur
Een zeeeer teleurgestelde patient!!!!

Reactie: (redactie)
22-9-2008, 16:02
bericht op Almere Vandaag van 18-9-08:

Na mogelijke sluiting gaat ACTA nu uitbreiden

almere/Jeroen Oosterheert -

Na een dreiging van mogelijke sluiting is nu duidelijk dat het Almeerse filiaal van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam(ACTA) gaat uitbreiden. In plaats van sluiting van de opleiding in Almere heeft de ACTA besloten om het filiaal in Hoorn te sluiten. De tandartsenopleiding zit in hetzelfde gebouw als de lerarenopleiding Pabo aan de Landdroststraat.

,,De keuze om in Almere te blijven komt voor een deel doordat er meer potentiële patiënten wonen en komen wonen, maar ook omdat er meer mogelijke studenten en leraren in de buurt wonen’’, reageert Erik Weber van ACTA.
Een andere belangrijke reden om te blijven is volgens Weber de rol van de gemeente. Momenteel huurt de opleiding tegen een redelijk goedkope prijs in het gebouw en dat wil het graag blijven doen. ,,We zitten tijdelijk in dit gebouw, dat wisten we. Tussen 2012 en 2015 moeten we verhuizen. Waarheen is nog niet bekend, er zijn ons wat locaties aangewezen. Dat is afwachten. Het hangt er ook van af waar die andere scholen komen. Daarnaast lopen de gesprekken over de huurprijs nog. Die willen wij graag houden zoals zij zijn.’’

Het sluiten van Hoorn betekent in ieder geval voor Almere dat er meer gaat gebeuren. Zo worden er hier meer studenten geplaatst bovenop de 150 die er nu zitten. ,,Daarnaast worden ook de dagen dat we behandelen langer. We gaan dus ook ’s avonds werken en willen we meer op preventief gebied gaan doen’’, aldus Weber.