Gemeente Hoorn stopt voorlopig met ruimen tuintjes

ingevoerd op 30-9-2008

De gemeente Hoorn stopt voorlopig met het leegruimen van de stukjes tuin die illegaal door  sommige bewoners in gebruik zouden zijn genomen. Vanaf heden gaat men op het stadhuis alle energie steken in een ambtelijk stuk dat in oktober door de gemeenteraad wordt besproken. Dinsdagavond waren veel verontwaardigde bewoners naar het stadhuis gekomen om hun ongenoegen te uiten en te luisteren naar de discussie.

Wethouder Van Weel verklaarde, nadat er veel kritiek was geuit door inwoners en raadsleden, dat het College vooralsnog achter het gevoerde strenge beleid blijft staan. Na een schorsing tijdens de commissievergadering meldde de wethouder wel dat het ruimen van de tuinen voorlopig wordt gestaakt. In onder meer de wijk de Grote Waal waren veel inwoners boos geworden op de gemeente omdat de stukjes gemeentegrond die zij jaren hadden onderhouden nu door de gemeente werden ontruimd.

In oktober zal op het stadhuis weer over de ’tuinen-kwestie’ gesproken worden. Dan moet duidelijk worden of meer bewoners een stukje gemeentegrond kunnen kopen of meer betrokken worden bij het gemeentelijk groen.

Reacties
Reactie: (ik ik)
19-10-2008, 20:21
wat een stierenpoep allemaal..die mooie tuintjes bij de parkeerplaats van de wieken... oh my god.. u bedoelt zeker die onkruidt die er is neergezet, en de resten van de tuintjes die zijn opgevult met bagger...

of dan de parkeerplaats zelf.. niemand zet daar zijn auto toch neer! en waarom niet: u heeft 80% kans dat uw autoradio word gestolen...
alles was mooi geregeld. tot dat de gemeente kwam... wij hadden een hele mooie parkeerplaats voor de deur, zodat er meer mensen op de algemene parkeerplaats konden staan(denk aan verjaardagen) met een mooi bloembakje voor de deur, en en bosje voor de schuur met daarnaast de containers. nu is de parkeerplaats bagger, hebben we de palnten die voor de deur staan weg moeten halen want daar staan nu de containers, en is het tuintje voor de schuur éen en al bagger...

en nu alles al is weggehaald zeggen ze dat je het misschien wel ooit mag gaan kopen... hadden ze daar niet beter eerst aan kunnen denken...


Waar zijn trouwens mijn tegels heen die de gemeente meenam nadat ze een mega gat bij de voordeur hadden gegraven... het waren mooie egels, en het pad was in ene patroon gelegd!!!!

vriendelijke groet, ik

Reactie: (Hans)
3-10-2008, 23:44
Ik kan me alleen maar aansluiten bij de zeer wijze woorden van Jan Floris. Ook mijn kijk op de zaken is ietwat genuanceerder. De stukjes grond zijn gewoon eigendom van de gemeente en niet van mensen die deze stukjes groen zich hebben toegeeïgend. Een aantal bewoners hebben echt wel de stukjes grond keurig onderhouden. Een aantal ook niet en hebben gebruik gemaakt van een vorm van ordinaire landjepik. Als de gemeente nu gewoon doorgaat op de ingeslagen weg en zorg draagt voor onderhoud van het groen en zijn verantwoordelijkheid hier nu ook in neemt, kan mijn inziens niemand daar ontevreden mee zijn. In mijn ogen kan het nimmer zo zijn dat de gemeente toegeeft aan het zicht onrechtmatig toeeigenen van gemeentegrond. Dan is het einde zoek.

Reactie: (Jan Floris)
1-10-2008, 09:08
De berichten in de media mbt het openbaar groen in de de Grote Waal zijn naar mijn idee nogal eenzijdig. De door bewoners in bezit genomen stukken grond bevatten m.i. veelal geen tuin meer, maar veelal stenen. In de berichtgeving lijkt het net alsof het steeds zou gaan om de door bewoners als tuin onderhouden postzegeltjes openbaar groen. Mijn beeld is wat genuanceerder.

Onlangs is er een publicatie van het ingenieursbureau Arcadis geweest mbt de verloedering van de woonerven, waarin onder meer gepleit wordt voor overzichtelijke plantsoenen die de uitstraling verbeteren. De overzichtelijkheid en uitstraling van de plantsoenen ontbrak hier inderdaad. Sommige bewoners hebben bij gebrek aan gemeentelijke activiteiten de tuintjes keurig en overzichtelijk bij hun tuin getrokken. Op dit moment echter komt de 30 jaar in gebreke gebleven Gemeente Hoorn in actie om de wijk weer een frisgroene uitstraling te geven. Het doorzicht vanaf de parkeerplaats aan de Wieken op de wandeldijk in de volgende fase is daar een mooi voorbeeld van. Het teveel aan grond en puin, de restanten van verlaten boomhutten en ander breekwerk van takken is opgeruimd en naar verluidt komen hier frisse rozen te staan.

Zo om mij heen kijkend in fase 3 van de Grote Waal zie ik die verloedering overigens ook in het kleurgebruik van ondermeer de karakteristieke carports. Waarom die mooie felrode palen wijzigen in groene of witte palen? Hadden we op basis van afspraken in het koopcontract ons niet gebonden aan een kleurenschema?

Natuurlijk is het jammer dat er veel bomen (met name van parkeerplaatsen) uit de wijk zijn verdwenen en er nieuw bestratingsmateriaal is ingezet wat afwijkt in patroon en kleur. Stoepranden blijken nu ingezet te moeten worden om foutparkeren in onoverzichtelijke hoeken tegen te gaan. Op het woonerf is elke verkeersdeelnemer gelijk, kinderen lopen bij foutparkeren een gevaar. In zijn algemeenheid ziet het er op die verbeterde parkeerplaatsen nu weer goed uit. Een evt. tekort aan parkeerplaatsen is door het bomen ruimen wel aangevuld, al moet je soms nog een paar meter lopen. De niet legale parkeerplaatsen in voortuinen worden nu geruimd en het plantsoen wordt weer in ere hersteld.

Doet de Gemeente alles goed? Nee zeker niet. 30 jaar minimaal onderhoud van het Openbaar groen, heeft mij heel wat planten, struiken, grondverbetering, snoeiwerk in de steeg en puinruimen (bouwpuin) gekost. Kortom het lijkt mij beter om de Gemeente de volgende 30 jaar te houden aan haar onderhoudsplicht, dan ons nu te verzetten tegen een opfrisbeurt.

met vriendelijke groeten,

Jan Floris