Gerard Oudt van Radio Hoorn overleden

ingevoerd op 30-9-2008

Na een kort ziekbed is Gerard Oudt, medeoprichter van het succesvolle radioprogramma Sport Aktueel van Radio Hoorn, op zondag 28 september overleden. Gerard Oudt werd slechts 59 jaar.

De medewerkers en in het bijzonder de sportredactie reageerden verslagen op dit trieste bericht. “Gerard Oudt was voor mij een groot voorbeeld betreffende het maken van een kritisch maar vooral familiair sportprogramma. Samen met Leo Giovannangelo heeft Gerard Oudt ons huidige Sport Aktueel van Radio Hoorn op de kaart gezet.” aldus een aangeslagen eindredacteur Rob Pouw.

Oudt, in het dagelijkse leven werkzaam in de financiële sector, had al vanaf jongs af aan een passie voor sport. Reeds op jonge leeftijd was hij verdienstelijk in de voetbalwereld en later als groot liefhebber van sportwedstrijden in zijn algemeenheid. Vooral in de jaren ’70 en 80 volgde hij de Nederlandse schaatstoppers en reisde naar de internationale wedstrijden.

Toen in de jaren ’80 illegale radiozenders furore maakte kwam hij in aanraking met radiojournalistiek. Voor de illegale zender Paradio en de ziekenomroep ROVOZ in Hoorn deed verslag van tal van sportwedstrijden in de regio. Bij de start van Radio Hoorn in 1986 was het vanzelfsprekend dat Gerard nauw betrokken raakte en was toen werkzaam voor de actualiteitenrubriek. Toen korte tijd daarna wat mutaties kwamen in het personeelsbestand werd hij eindverantwoordelijke voor de sport op de lokale zender.

Een van de belangrijkste daden uit die periode was het maken van een live sportshow op de zondagmiddag. “Sport moet je brengen op het moment dat het gebeurt dus moeten wij live bij allerlei wedstrijden zijn, via eigen verslaggevers of correspondenten.” was het credo van de gedreven radiomaker die ook een grote voorliefde had voor popmuziek uit de jaren ’60.

Vrijdag zaalvoetbal
Al snel na het lanceren van een middagvullend sportprogramma waren de reacties overweldigend. Het kenmerkende stemgeluid en de grote parate kennis van de sportbeoefening in Hoorn en weide omgeving zorgde voor veel waardering en respect. Gelardeerd met een uitgekiende muzieksamenstelling werd het programma veel beluisterd. In menig luisteronderzoek waren de cijfers lovend waardoor vanaf 1989 ook op vrijdagavond een editie live werd gemaakt. Centraal stond daarin het zaalvoetbal met ’t Veerhuys en Hovocubo. “Een doorslaand succes was het invoeren van de vrijdagavond uitzending zeker in weken dat de beslissingen gingen vallen in de competities.” vervolgd Pouw. “Op een gegeven moment belde zelfs trainers en de bondscoach naar de studio om tussenstanden te vergaren. Ook legendarisch waren de wedstrijden van ’t Veerhuys om het landskampioenschap en de Beneluxbeker. Al vroeg in de avond belde veel luisteraars om te horen of deze wedstrijden live op de radio zouden komen.

Bronzen Sportpenning
Ondanks dat het programma door een kleine groep mensen werd gemaakt kon Sport Aktueel rekenen op een grote schare luisteraars. Het college van B&W van de gemeente Hoorn sprak zijn waardering uit voor de kwaliteit van het programma en de wijze van aandacht voor de Hoornse sport door de makers van het eerste uur, Gerard Oudt en Leo Giovannangelo, in 2005 de Bronzen Sportpenning toe te kennen. Een unieke gebeurtenis want tot dat moment werd deze onderscheiding alleen aan sporters en sportteams toegekend. “Op een professionele maar vooral toegankelijke wijze hebben deze twee mensen een grote bijdrage geleverd aan de bekendheid van de Hoornse sport, vandaar deze uitzondering.” zei destijds wethouder van Es bij de uitreiking. Deze erkenning was voor alle medewerkers van Sport Aktueel een geweldige stimulans om door te gaan met datgene wat Gerard Oudt groot had gemaakt. Nog steeds kan het programma rekenen op veel luisteraars die tegenwoordig via Internet ook buiten de gemeentegrenzen de uitzendingen volgen. “De huidige formule van Sport Aktueel is wezenlijk niet veranderd ten opzichte van de beginperiode waarin Gerard en ik keihard voor gewerkt hebben. Sport in de breedste zin van het woord brengen op een toegankelijke manier waardoor we met recht kunnen zeggen dat we een familiesportshow verzorgen.” aldus Leo Giovannangelo die het langst heeft samengewerkt heeft met de veel te vroeg overleden radiomaker in hart en nieren. “Binnen Sport Aktueel zal er altijd met trots worden gedacht aan Gerard die met zijn tomeloze liefde voor de sport ons programma tot een niet meer weg te denken informatiebron heeft gemaakt voor Hoorn en omstreken.”