B en W presenteren raad programmabegroting Hoorn 2009

ingevoerd op 6-10-2008

Het laatste volle jaar van deze bestuursperiode wil het college van B en W afmaken waarmee het is begonnen om de stad goed te houden en iedereen te laten meedoen. Het programma is ambitieus: veel punten in het collegeakkoord en beleidsprioriteiten van de raad kunnen worden gerealiseerd. Veel staat in het teken van het motto van het college: de mens centraal.

De gemeente Hoorn is financieel gezond. Het is meer dan voldoende gelukt om het laatste volle bestuursjaar, in 2009, genoeg incidentele financiële ruimte te creëren. De begroting ziet er goed uit. Ze laat een positief resultaat zien van ongeveer 1,5 miljoen euro.

Het college is deze bestuursperiode begonnen met de ambitie om substantieel verder te komen in de ontwikkeling van de stad, het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte en het behoud van voorzieningen en de kwaliteit daarvan. Tegelijkertijd willen B en W ervoor zorgen dat vanuit het motto de mens centraal iedereen de kans krijgt om mee te doen in de samenleving en dat ook naar vermogen doet. Dit is vastgelegd in het collegeakkoord en het collegeuitvoeringsprogramma 2006-2010 (halverwege de bestuursperiode geactualiseerd). In de begroting 2009 wil het college veel realiseren van het programma: afmaken wat het begonnen is, nakomen wat is toegezegd en verder ontwikkelen wat al onderhanden is.

Ambitieus programma

De komende jaren zijn er grote fysieke ontwerpen en projecten aan de orde. Ook het onderhoud en beheer vormen belangrijke aandachtspunten. Hoorn wordt steeds meer een beheergemeente. Bovendien vragen sociaal-maatschappelijke zaken de aandacht: heroriëntatie op het armoedebeleid, het integraal huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs, de ontwikkeling van centra voor jeugd en gezin en het in stand houden van culturele en welzijnsvoorzieningen. Al met al vormt dit een ambitieus programma waar het college dit laatste begrotingsjaar de schouders onder zet.

Nieuwe of vernieuwde kaders

Op de raadsagenda komen in 2009 nieuwe of vernieuwde kaders: de fietsnota, de parkeernota, een bomenbeleidsplan, de woonvisie, een lokaal milieubeleidsplan en het rioleringsplan. Het college ontwikkelt een structuurvisie ruimtelijke ontwikkeling en gaat verder met de voorbereiding van de structuurvisie Hoornse Poort (stationsgebied) en de plannen voor het binnenstadsgebied de Vale Hen. Ook wordt verdergegaan met de ontwikkeling van het bedrijventerrein t Zevenhuis en de revitalisering van bedrijventerrein De Oude Veiling. Het college wil komen tot een integraal huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs in Hoorn. Verder worden de randvoorwaarden vastgesteld voor het verantwoord aanlichten van monumentale gebouwen, voor het energiegebruik van gemeentelijke gebouwen en voor de nieuwe koers van het Westfries Museum.

Afronden en verder gaan met uitvoeren

Dit begrotingsjaar wordt een aantal processen afgerond, zoals de vernieuwing van bestemmingsplannen, met die van de binnenstad als onderbouwing voor de afsluiting van de Roode Steen. De nieuwe jachthaven aan de Schelphoek wordt gerealiseerd. Ook gaat het college verder met de uitvoering van plannen die in deze bestuursperiode zijn vastgesteld: het sociaal veiligheidsplan, het Masterplan Hoofdinfrastructuur, het verkeersplan voor de binnenstad, het Havenplan, de horecanota, het strategisch marketingplan en de klimaatvisie. Het project de Blauwe Berg gaat een volgende fase in. Ook gaan B en W verder met de ontwikkeling van het Oostereiland en de wijk Bangert en Oosterpolder. Daar zal de bouw beginnen van de multifunctionele accommodatie waar onder meer twee basisscholen komen.

Wmo en Participatietop

De kwaliteit van de uitvoering en het niveau van de voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) behouden hun hoge prioriteit. De Participatietop 2008 zal de inspiratie vormen voor re-integratie, participatiebeleid en armoedebestrijding in 2009. Kinderen, jongeren en ouderen kunnen eveneens op de aandacht van het college blijven rekenen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het in stand houden of realiseren van voorzieningen als het Centrum voor Jeugd en Gezin en de projecten Jeugd en Alcohol en het tegengaan van schooluitval.

Onzekere ruimte voor nieuwe structurele lasten

De begroting laat een positief resultaat zien in 2009 en in de meerjarenraming. In de begroting is rekening gehouden met alle ruimtevragers. Dit zijn zowel nieuwe beleidsvoorstellen als risicos voor de begroting. Vanwege het hoge ambitiegehalte van het programma vindt het college van B en W het nodig om het dekkingsplan aan de raad voor te leggen. Zonder dit plan ziet de begroting er minder positief uit. Daar komt bij dat in de toekomst die wat verder in het verschiet ligt, minder gunstige ontwikkelingen het begrotingsresultaat alsnog kunnen beïnvloeden. Te denken valt aan de effecten van renteschommelingen, wisselende uitkeringen uit het Gemeentefonds en een dalende economie. Het voordeel op de uitvoering van de Wet werk en bijstand wordt in 2009 ingerekend. Ook stelt het college voor om de leges, belastingen en tarieven te laten stijgen, tot 3 procent. Hiermee wordt aangesloten bij de actuele trend van de verwachte inflatie in 2009. Verder wordt de verwachte dividenduitkering verhoogd. De rijksuitgaven nemen de komende kabinetsperiode toe. Hierdoor stijgt ook het Gemeentefonds. De hoogte van de uitkering uit het fonds wordt in de maanden mei en september geactualiseerd. Behalve de relatie met de rijksuitgaven speelt de economische ontwikkeling een belangrijke rol. De uitkering uit het Gemeentefonds vormt daardoor een risico voor de begroting. Om die reden is de verhoging van de uitkering terughoudend ingeboekt. Dankzij het grote voordeel uit de septembercirculaire presenteert het college een meer dan sluitende begroting. Vanwege de risicos echter de ongewisse economische ontwikkeling en de ruimtevragers biedt de meerjarenraming niet zonder meer ruimte voor nieuwe politieke wensen met structurele lasten zonder dat dit gepaard gaat met hogere inkomsten of een voorstel om het een voor het ander in te wisselen.

Leeswijzer

In de inleiding van de Programmabegroting is een leeswijzer gevoegd waarin staat hoe de begroting is opgebouwd en waar in de tekst informatie over de onderwerpen te vinden is.

De begrotingsbehandeling

De gemeenteraad behandelt de begroting op de woensdagen 29 oktober en 5 november. De werkversie van de begroting 2009 ligt voor iedereen ter inzage bij bureau Communicatie in het stadhuis. Ook is hij digitaal te raadplegen. Een exemplaar van de programmabegroting is verkrijgbaar bij de afdeling Planning en Control, tegen betaling van 84,15 aan legeskosten.