3000 bezoekers bij Politiedag Hoorn

ingevoerd op 12-10-2008

Ruim 11.000 mensen hebben zaterdag de PolitieParade bezocht in de binnensteden van Alkmaar, Den Helder en Hoorn. De politie Noord-Holland Noord gaf met deze dag het publiek een kijkje in eigen keuken. De dag stond in het teken van het zelf beleven van het politiewerk. In Alkmaar brachten ongeveer 5.000 mensen een bezoek aan de PolitieParade en deden honderden mensen mee aan het nemen van vingerafdrukken, de ME-belevenis, de verkeersquiz of het bikeparcours. In Hoorn en Den Helder waren dat ruim 3.000 mensen. Ook hier waren de belevenissen erg populair.

’Platenmoord’
Ook hebben veel bezoekers de politie geholpen bij het oplossen van de ’Platenmoord op Herman Brodstrein’. Tientallen rechercheurs in de dop leverden hun oplossing in. Woensdag 15 oktober wordt bekendgemaakt wie de moordenaar van Brodstein is. Kort daarna worden ook de prijswinnaars bekend gemaakt.

Aanhouding
De aanhouding van de dief trok veel enthousiaste bezoekers. Zij werden ook uitgedaagd zelf eens een boef aan te houden. Op deze manier konden bezoekers kennis maken met de verschillende arrestatietechnieken en eens in de huid van een agent kruipen.

Zelf een verdachte aanhouden kon ook bij de hondendemonstratie. Opvallend was dat er veel gegadigden waren voor een confrontatie met hond en/of verdachten. Met een speciale bescherming is het bijvoorbeeld mogelijk om de hond in de arm te laten bijten. Op alle locaties was hier veel animo voor en konden bezoekers ervaren hoe het is als er een goed getrainde politiehond aan je arm ’hangt’. De spectaculaire demonstratie van de honden trok als vanouds veel publiek. De verkeersquiz kreeg vooral veel deelnemers die hun rijbewijs al een tijd hadden, maar eens wilden kijken hoe het na verloop van tijd met hun verkeerskennis was gesteld. Het niveau van de deelnemers wisselde, maar er waren genoeg mensen die de test met glans doorstonden.

Beleven
Aan de PolitieParade werken vele politieagenten mee. ME-ers, hondengeleiders, forensisch rechercheurs, forensisch assistenten, motorrijders, wijkagenten, politiebikers, politiestudenten, agenten uit de basispolitiezorg en officieren van dienst. Allemaal lieten ze het publiek zien en beleven wat het politiewerk inhoudt. Ook aan de reacties van het publiek was te merken dat zij het politie-evenement hoog waardeerden.