VVD stuurt raadslid Chris de Meij weg

ingevoerd op 14-10-2008

Na een reeks van incidenten heeft de fractie van de VVD in de gemeenteraad van Hoorn besloten het vertrouwen op te zeggen in hun fractiegenoot Chris de Meij. Directe aanleiding hiervoor was het namens de fractie eigenmachtig versturen van een persbericht over het convenant over openingstijden in de horeca, dat onlangs door de 9 Westfriese gemeenten en Schagen is gesloten.

Deze verzending vond volgens de VVD plaats, geheel in tegenspraak tot hetgeen afgesproken was, voordat over inhoud en toonzetting binnen de fractie kon worden gesproken.
De heer De Meij is tussentijds in de raad benoemd, nadat voormalig wethouder Henk Hansen uit de raad stapte om wethouder in Alkmaar te kunnen worden.

Van begin af aan liep de samenwerking tussen hem en de overige leden van de fractie niet zoals men binnen de VVD-Hoorn gewend is. Veel solistisch optreden, meer oog voor publiciteit dan voor inhoud en niet bereid de bestaande en door fractieleden onderschreven interne procedure afspraken te respecteren, kenmerken de wijze van werken van de heer de Meij.

De fractie is er in toenemende mate van doordrongen dat zij op deze wijze niet werken wil. Direct uitvloeisel van het opzeggen van het vertrouwen is dat de heer De Meij de toegang tot de fractievergadering is ontzegd. Ook zal hij in commissie en raad niet meer als woordvoerder namens de VVD-Hoorn optreden. Dit laatste is ook aan overige fracties, het college en de raadsvoorzitter medegedeeld.

De fractie van de VVD-Hoorn is er zich van bewust dat opzeggen van het vertrouwen in een fractiegenoot en deze aansluitend de toegang tot het fractieoverleg te ontzeggen en woordvoerderschappen te ontnemen zware stappen zijn, zo laat de fractie weten. ”Zware stappen die zij liever niet had genomen maar waar zij zich toe genoodzaakt zag.”

Het is nu aan het afdelingsbestuur van de VVD-Hoorn om te bekijken hoe er met de thans ontstane situatie moet worden omgegaan. De uitkomst daarvan wacht de fractie af.

Zie ook ons bericht ”VVD en Tonnaer tegen beperking openingstijd horeca” dat u via onderstaande link kunt lezen. Voor de partijleiding was deze voorbarige uiting de bekende druppel die een emmer deed overlopen.

Reacties
Reactie: (f.winter)
15-10-2008, 12:34
Hoe kan het gebeuren dat een zich liberaal noemende partij, waar vrijzinnigheid een groot goed heet te zijn, een egotrippend raadslid de zak geeft? Eens te meer blijkt dat de VVD, ook zonder Verdonk en Wilders, is verworden tot een neo-conservatieve club met een almaar slinkende aanhang.

Reactie: (Redactie)
14-10-2008, 20:00
De redactie van Hoorngids heeft dinsdagmiddag direct een reactie gevraagd van Chris de Meij, maar die nog niet ontvangen.

Reactie: (Mimir)
14-10-2008, 15:20
Ik zou heel graag een reactie van Chris de Meij willen lezen.
Het stukje hierboven bevat een nogal hoog Luntergehalte...

Reactie: (VanderScheur)
14-10-2008, 13:23
Het is werkelijk bedroefend om te zien dat een jong raadslid als Chris de meij het veld moet ruimen. Zijn enthousiasme zou door de fractie meoeten worden beloond en niet bestraft.
Ik ben benieuwd wat het afdelingsbestuur hier van vind.


Reactie: (tja)
14-10-2008, 12:56
De geschiedenis in Hoorn herhaalt zich.

Hopelijk ziet iedereen nu dat het bij fractiediscipline niet gaat over de vraag of fractieleden een verschillende mening mogen hebben, maar om de vraag of ze dit onderling besproken hebben, en afgestemd hebben hoe er gecommuniceerd wordt (namens de fractie, of als individueel raadslid).

Zowel de fractie, Chris de Meij als het afdelingsbestuur gaan nu een rottijd tegemoet. Sterkte!

Reactie: (tja)
14-10-2008, 12:39
Was voor de partijleiding de maat vol, of voor de fractie, of voor allebei? Fractie en partijleiding zijn niet hetzelfde. Maar het is jammer om te zien hoe de politiek steeds verder versnipperd raakt door de opkomst van populistische tendensen. Iedereen roept maar wat zonder zich echt erin te verdiepen, om de pers maar zo snel mogelijk te halen.