Zure augurken voor Hoorns College

ingevoerd op 14-10-2008

B&W van Hoorn hebben een prijs gewonnen. Een pot augurken. Beschikbaar gesteld door de BEM: Het Bureau Eerlijke Mededinging behandelt jaarlijks 600 meldingen over oneerlijke mededinging in de horecabranche. Maandelijks delen ze ”Bemmen” en ”Klemmen” uit. Een ”Bem” (Portugees voor ”goed”) gaat naar een instantie die op een goede manier oneerlijke mededinging voorkomt of bestrijdt. De instelling of instantie die openlijk oneerlijke mededinging bij horeca-activiteiten toelaat en daarmee de reguliere horeca klem zet, ontvangt de ”Klem”..  En nu ontvangt Hoorn dus de ”Klem” in de vorm van een pot augurken.

Dit schrijft de BEM over de Hoornse kwestie rond de gelegaliseerde broodjesschuur bij een tankstation naast de Westfrisiaweg:

”Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn heeft zich in een lopende kwestie een wel zeer onbetrouwbare overheid getoond en ontvangt derhalve de KLEM van de maand. Wat is hier aan de hand…
In augustus van 2007 verzochten wij het college handhavende maatregelen te treffen tegen een illegaal horecabedrijf op het terrein van een benzinestation. De verbouwingen aan het pand waren bovendien uitgevoerd zonder bouwvergunning, terwijl de exploitant op de hoogte was van het feit dat deze toch echt nodig waren, voordat er kon worden verbouwd. De Hoornse ambtenaren formuleerden daarop een advies aan het college dat al van alle nodige parafen was voorzien, van wethouders, burgemeester tot aan de gemeentesecretaris toe: de activiteiten zijn illegaal en wij zullen handhaven. Een advies aan B&W dat al door het college is goedgekeurd, daar mag je als burger toch op aankunnen? Niet in Hoorn. In de daarop volgende weken bereikten ons berichten dat het bedrijvigheid alleen maar aan het toenemen was, tot aan feesten en partijen toe, waarbij er zonder drank- en horecavergunning alcohol werd geschonken. Wij kregen te horen dat B&W eind mei 2008 toch wel echt een besluit zouden nemen. Dit werd half juli. Half juli werd weer eind augustus.
Na een bezwaarschrift tegen dit getreuzel, kwam het college onlangs plots met de mededeling dat de exploitant van de horecagelegenheid zijn activiteiten mag legaliseren. In al die maanden van stilte was men in Hoorn dus achter de schermen bezig geweest het tegenovergestelde te bewerkstelligen van wat men ons in 2007 had beloofd te zullen doen. Een belofte op grond waarvan wij destijds op verzoek ons bezwaarschrift hebben ingetrokken.
 
Het is net deze non-communicatie waar de Nationale Ombudsman in het laatste jaarverslag op doelt, met een overheid die de burger niet serieus neemt. Een overheid die op een dergelijke manier met belanghebbenden omgaat, verdient dan ook de klem van de maand. Hoorn ontvangt derhalve een pot zure augurken als uiting van de klem van de maand.”

Reacties
Reactie: (rob)
15-10-2008, 10:10
Laat er dan ook een prijs komen voor gemeenten die hun bewoners klemzetten. Als eerste nomineer ik de gemeente Hoorn in de persoon van wethouder Van Weel met haar belachelijke groenstrookjesproject in de Grote Waal. Een groot vat azijn vind ik daar uitstekend bij passen.