Gevarieerde fototentoonstelling in de Armenkerk in Hoorn

ingevoerd op 20-10-2008

Op zaterdag en zondag 1, 2, 8 en 9 november tonen vijf fotografen uit Hoorn, Bovenkarspel, Haarlem en Utrecht recent werk in de Armenkerk in Hoorn; de Armenkerk is een deel van de Noorderkerk. Belangstellenden zijn welkom van 13.00 tot 17.00 uur. De ingang is aan de Veemarkt. De toegang is gratis. De titel van deze gevarieerde expositie is ’Inzicht’.

Het werk van de fotografen verschilt onderling sterk. Toch is er ook een rode draad. Alle exposanten gaan uit van de zichtbare werkelijkheid zoals zij die in hun directe omgeving of op reis ervaren. In die zin heeft het werk een documentair karakter. Door de persoonlijke manier waarop zij  alledaagse zaken, stadsgezichten, landschappen en interieurs vastleggen, zijn de foto’s echter meer dan registraties. Hun betekenis gaat verder dan het oog reikt. De beelden vertellen het verhaal dat schuilgaat achter de overgebleven dingen, lege kamers en vergeten plekken en geven iets prijs van de visie en emotie van de maker. Zicht wordt zo inzicht.

Vervreemdend
Bart Glaudemans (Haarlem) laat onder meer kleurenfoto’s zien die hij maakte op uiteenlopende locaties als IJburg, Kreta, Barcelona en Medemblik. Ze hebben vaak een vervreemdende en enigszins onheilspellende sfeer. Sietse Postma (Bovenkarspel) legde in zwartwit de vormen en structuren in het agrarische gebied dichtbij zijn woonplaats vast. Verder laat hij kleurenfoto’s zien van plekken waar we doorgaans achteloos aan voorbij gaan. Anna Luten (Haarlem) toont in een indringende serie stillevens de sporen van het leven van haar op hoge leeftijd overleden grootmoeder.

Jos Peters (Utrecht) maakt van tijd tot tijd lange voetreizen door Spanje. De intense indrukken van de landschappen, steden en dorpen waar hij doorheen trekt, heeft hij vastgelegd in krachtige zwartwit beelden. Bovendien presenteert hij een eigenzinnig visueel dagboek. Anita de Wit (Hoorn) is gefascineerd door omgevingen die de sporen dragen van een lang en natuurlijk ontstaansproces. Zij fotografeerde in Hoorn onder andere in het huis Vermande aan de Koepoortsweg en op het Oostereiland.

Bart Glaudemans, Sietse Postma, Jos Peters, Anna Luten en Anita de Wit vormen samen Fotogroep Zilver. De tentoonstelling in Hoorn is hun eerste gezamenlijke expositie. (www.fotogroepzilver.nl)