Westfriesgasthuis krijgt alcoholpoli

ingevoerd op 22-10-2008

Het Westfriesgasthuis is geselecteerd om met de alcoholpoli van de afdeling Kind & Jeugd aan te sluiten bij de landelijke ‘Pilot alcoholpoli’ die gesteund en gefinancierd wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Slechts vier ziekenhuizen, verspreid over Nederland, nemen deel aan de pilot ‘Voorkom alcoholschade bij jongeren’.

Arjen Verboom, kinderarts van het Westfriesgasthuis, spant zich al geruime tijd in om de alcoholproblematiek onder West-Friese jongeren aan te pakken. De kinderartsen bieden de jongeren die in het ziekenhuis zijn opgenomen na alcoholvergiftiging intensieve begeleiding om herhaling te voorkomen.
 
Onderzoek protocol
De deelnemende ziekenhuizen doen onderzoek naar de toepasbaarheid van het in Delft ontwikkelde protocol voor jongeren met alcoholvergiftiging. De duur van de pilot is één tot anderhalf jaar. De verwachting is dat er in totaal ongeveer 200 jongeren met acute alcoholproblemen worden behandeld en nazorg krijgen; in het Westfriesgasthuis gaat het om ongeveer 50 jongeren. De kinderartsen en de Raad van Bestuur zijn zeer content met de benoeming tot pilotziekenhuis. Arjen Verboom, kinderarts: “Het afgelopen jaar zijn vele inspanningen geleverd om een alcoholpoli in te richten. Onze deelname aan de pilot is een mooie bekroning hierop.” De ervaringen uit de pilot zijn het uitgangspunt voor een definitief protocol dat vervolgens landelijke toegepast kan gaan worden.

Samenwerking zorgverleners
Jongeren die op de spoedeisende hulp zijn gekomen na (acute) alcoholproblemen, worden momenteel doorverwezen naar de alcoholpoli. De kinderarts gaat met de jongeren in gesprek en legt onder andere uit wat de gevaren zijn. De ouders van de jongeren worden ook actief betrokken bij het zorgproces. Diverse keren komen ouder en kind op controle bij de kinderarts. In de pilot worden pedagogische en psychologische aspecten intensiever benaderd. De afdeling Kind & Jeugd werkt voor de alcoholpoli nauw samen met andere zorgverlenende instanties. Het is belangrijk dat de nazorg voor de jongeren goed geregeld is en zij niet in hetzelfde patroon terugvallen.

Bewustwording publiek
Het Westfriesgasthuis heeft naast het opzetten van een alcoholpoli diverse andere initiatieven getoond om de gevaren van alcohol door jongeren onder de aandacht te brengen. Arjen Verboom, kinderarts, heeft diverse presentaties gehouden voor bijvoorbeeld gemeenten (burgemeesters en beleidsmakers), de politie, schooldirecties en andere zorginstellingen. In dit kader is ook een video- interview gehouden om de boodschap bij een breder publiek bekend te maken. Het resultaat is te bekijken op www.westfrisland.nl. Verboom was één van de interviewers voor een panelonderzoek van de gemeente Hoorn. Hij is in gesprek gegaan met ouders om over het alcoholgebruik bij jongeren te spreken en te onderzoeken welke plaats alcohol inneemt in hun leefwereld. Dit panelonderzoek vormde mede de basis voor het actieplan dat momenteel in West-Friesland zijn beslag krijgt.

Reacties
Reactie: (J.A Ogterop)
8-4-2009, 21:25
Zelf kom ik niet uit Westfriesland maar verbaas me er over hoeveel alcohol misbruik er is onder deze jeugd, en de ouders die dit gewoon toelaten,met alle overlast die dit geeft in hun naaste woonomgeving.