Tweede Kamermuziekfestival in Hoorn

ingevoerd op 22-10-2008

Onder het motto ‘Muziek moet je Hoorn’ start op donderdag 6 november in de Oosterkerk de tweede editie van het Kamermuziekfestival Hoorn. Tot en met zondag 9 november wordt op ver-schillende locaties in de Hoornse binnenstad een vijftiental concerten gegeven. Artistiek leider van het festival is de in Hoorn geboren violiste Birthe Blom. Voor de officiële opening van het festival komt Noord-Hollands gedeputeerde Sascha Baggerman (met onder andere cultuur in haar portefeuille) naar Hoorn. Aan het openingsconcert wordt meegewerkt door violiste Emmy Verhey.
 
Het eerste Kamermuziekfestival vond vorig jaar plaats in het kader van de manifestaties rond het 650-jarig bestaan van Hoorn. De grote belangstelling voor het vierdaagse muziekfeest was aanleiding voor de organiserende stichting om een tweede editie op touw te zetten. Artistiek leider Birthe Blom heeft niet alleen weer een aantal talentvolle, jonge musici ‘van eigen bodem’ weten aan te trekken, maar heeft ook een aantal buitenlandse muzikale vrienden gevraagd om in Hoorn op te treden.

Centraal in de totale programmering staat het eeuwenoude multiculturele centrum de Oosterkerk. Daar zijn vier dagen achtereen kamermuziekconcerten. Verder is er kamermuziek in het Foreestenhuis en letterlijk in particuliere huiskamers, zoals in een 17de eeuws pand aan de Hoornse haven en de net ge-restaureerde stadsvilla Alewijn in het centrum van Hoorn.

Het festival start op donderdag 6 november in de Oosterkerk met een concert rond de componist Felix Mendelssohn-Bartholdy. Op het programma staat het dubbelconcert voor viool, piano en strijkorkest uitgevoerd door Camerata Florissimo met als solisten violiste Birthe Blom en pianist Aimo Pagin. Daarna schittert Emmy Verhey samen met het tijdens het eerste festival ten doop gehouden Camerata Florissimo in het Octet van de Duitse componist.

Vrijdag 7 november staat in het teken van Vivaldi. De stichting Kamermuziek Festival Hoorn heeft een speciaal scholenproject rond Vivaldi’s De Vier Jaargetijden samengesteld. ’s Middags bevolken zo’n 300 leerlingen van basisscholen de Oosterkerk, waar Vivaldi zelf een toelichting zal geven op zijn muziek die door Camerata Florissimo wordt uitgevoerd. ’s Avonds staat De Vier Jaargetijden weer geprogrammeerd, nu voorafgegaan door een pianorecital door Aimo Pagin.

Op zaterdag 8 en zondag 9 november zijn er nog maar liefst elf concerten. Onder andere treden de pianisten Daniël Kramer en Christopher Devine op; Birthe Blom speelt op verschillende locaties; er is een concert door een strijkkwartet en harpiste Gwyneth Wentink speelt samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenwijer.

Opvallend is verder het zondagmiddag familieconcert door de Fancy Fiddlers, de strijkersgroep met zo’n 25 talentvolle leerlingen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Het Kamermuziekfestival Hoorn wordt op zondag 9 november besloten met het programma ‘Met het oor op Mozart’, waarin Camerata Florissimo onder leiding van Birthe Blom in verschillende samenstellingen muziek van Mozart speelt.

Het hele programma is terug te vinden op www.kamermuziekfestivalhoorn.nl. Kaarten kunnen nu al worden gereserveerd via de website of rechtstreeks per mail: info@kamermuziekfestivalhoorn.nl. Tele-fonisch reserveren kan dagelijks tussen 17 en 19 uur via 06 - 12 15 37 37. Het speciale Festivalbureau in de Oosterkerk is open op 2 t/m 5 november tussen 16 en 19 uur en van 6 t/m 8 november tussen 11 en 18 uur.