Ruzie tussen Bos en Borghouts

ingevoerd op 1-11-2008

Minister Bos is boos op Commisaris van de Koningin Borghouts van Noord-Holland. Hij vindt dat de provincie ten koste van de kleine spaarders probeert 78 miljoen Euro terug te krijgen van de in problemen geraakte IJslandse bank Landsbanki. Vrijdagavond kondigde Bos aan dat het Rijk ingrijpt als Noord-Holland zijn eigen koers blijft varen.
 
Minister Bos zei vrijdagavond laat dat overheden als provincies voldoende reserves hebben en dat kleine spaarders eerst geholpen moeten worden. ,,We kunnen het niet maken tegenover de belastingbetaler om onze acties stop te zetten’’, aldus Borghouts in het programma Pauw en Witteman. 78 miljoen euro had de provincie Noord-Holland ingelegd bij Landsbanki. Dat geld werd onbereikbaar toen die bank enkele weken geleden omviel. De provincie liet het er niet bij zitten en liet beslag leggen op bezittingen van Landsbanki in Nederland en andere Europese landen.

De overheden die samenwerken om geld terug te halen bij de Landsbanki in IJsland hebben besloten tegen de zin van het kabinet door te gaan met hun juridische procedures.
Dat maakte commissaris van de Koningin Harry Borghouts van Noord-Holland vrijdagmiddag in Haarlem namens de groep bekend. Noord-Holland is zelfs bereid tegen het Rijk te procederen als het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen zal vernietigen.

De lagere overheden vinden dat het Rijk niet duidelijk heeft gemaakt waarom hun acties de belangen van de staat en particuliere gedupeerde spaarders zouden kunnen schaden. De groep wil alleen met de procedures stoppen als het Rijk bereid is tot samenwerking.
,,We kunnen het niet maken tegenover de belastingbetaler om onze acties stop te zetten’’, aldus Borghouts. Overleg met minister Wouter Bos (Financiën) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) leverde vrijdagmorgen volgens Borghouts niets op.

De groep heeft in een brief aan het kabinet nogmaals het voorstel gedaan tot samenwerking en wil daar uiterlijk maandagmorgen een antwoord op. De lagere overheden vinden het teleurstellend dat het Rijk eerst 1,3 miljard voor de spaarders wil veiligstellen en dat zij daarna pas kunnen delen in wat overblijft.

Reacties
Reactie: (Dwazig)
1-11-2008, 23:23
Wat nog van een voorzitter van de Raad van Toezicht Expertisecentrum Forensische Psychiatrie, met presentiegeld van € 310,- per vergadering, te verwachten!?

Reactie: (Maes)
1-11-2008, 13:37
,,We kunnen het niet maken tegenover de belastingbetaler om onze acties stop te zetten’’, aldus Borghouts.

Toen geleend geld werd weggezet in het buitenland dacht men alleen aan méér geld en geen moment aan de belastingbetaler. Wouter Bos wijst alleen maar op een bepaalde solidariteit, spaarders die geen dure juristen kunnen betalen om hun geld terug te krijgen. En hij vertelde ook nog dat een wethouder in Den Haag het niet met Borghouts eens is, zo ook een aantal andere procincies.

Valt tegen dat Borghouts (GroenLinks) niet inziet dat de indivicuele spaarder de klap duidelijk voelt zoveel geld kwijt te raken, de provincie kan wel ff wachten, gezamelijk met de rest van de lagere overheden.

De Commisaris van de Koningin Borghouts zal wel last hebben van een schuldgevoel, een geweten dat knaagt etc etc...

Hou dat gevoel vast en laat het kabinet eerst de kleine man van een zekere ondergang behoeden, pas dan komt U, andere provincies en nog een aantal overheidsinstanties aan de beurt.