Oud-directeur Westfries Museum komt met boek over kunstdiefstallen

ingevoerd op 2-11-2008

Ruud Spruit, oud-directeur van het Westfries Museum, komt volgend jaar met een boek over grote kunstdiefstallen. Het is een bewerking van een Amerikaans boek. Een vijftal Nederlandse ’spraakmakende museumberovingen’ komen ook aan bod. Daar hoort zonder twijfel de miljoenendiefstal uit het Westfries Museum ook bij. Spruit was toen nog directeur van dit museum in Hoorn, maar kreeg daarna veel kritiek op de beveiliging.
 
Kunstroof
Op de site waar Spruit te boeken is voor allerlei gastoptredens is over het boek te lezen: ”Grote kunstdiefstallen staan in het boek ‘Kunstroof’ centraal. Ruud Spruit maakte de bewerking voor Nederland van het in Amerika verschenen, rijk geïllustreerde boek over de grote kunstdiefstallen wereldwijd, de moeizame teruggave van de Holocaustkunst, de beroving van archeologische vindplaatsen, het leegroven van het museum in Bagdad na de inval van de Amerikanen. Voor Nederland wordt een vijftal spraakmakende museumberovingen van de laatste jaren behandeld. Het boek Kunstroof verschijnt in april 2009 als co-produktie van Madison Press en Bataafsche Leeuw.”

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden uit het Westfries Museum 23 zeventiende eeuwse schilderijen, een prent, een tekening en een zestigtal zilveren objecten gestolen. De gezamenlijke verkoopwaarde werd geschat op ongeveer 10 miljoen euro. Van de buit is nog steeds geen spoor. De ’inbrekers’ hadden detectoren van het alarmsysteem afgeplakt en zich laten insluiten. Dankzij de inbraak kreeg het museum veel publiciteit. Directeur Spruit hield samen met toenmalig wethouder Tonnaer vol dat het museum goed beveiligd was.

Per 1 april 2007 is Spruit met pensioen gegaan. Zijn afscheid werd overschaduwd door de miljoenendiefstal uit het gemeentelijke museum. Hij schrijft nu boeken en geeft ook lezingen waar hij onder andere spreekt over de kunstroof.






 

Reacties
Reactie: (Qwartje)
12-12-2009, 16:40
@P. Ennetje

Zo zo! U beweert nogal wat, heer Ennetje. Ik zou daar, als ik Spruit was, behoorlijk van over m’n theewater raken.

Maar vertel ’s: hoe is dat volgens u dan allemaal precies in zijn werk gegaan?

Reactie: (Piet Kladzo)
12-12-2009, 15:19
Is er eigenlijk ooit een verdachte van die roof opgepakt?

Reactie: (P.Ennetje )
12-12-2009, 13:58
Naturlijk schrijft R.Spruit ook over de roof uit het West Friesmuseum omdat hij precies weet hoe en waarom de roof gepleegd is!!!! En natuurlijk door wie inclucief hemzelf,en ja dat durf ik als exmedewerker te beweren!!!!!!!Laat hem maar lekker schrijven want leugens verkondigen doet hij al jaren!!! Ook dit is bekent bij burgemeester en politie ook zijn betrokkenheid bij de roof op het Westfriesmuseum te Hoorn wat toch niet zijn persoonlijke spullen waren of wel??????????