West-Friese gemeenten sluiten gunstig elektriciteitscontract

ingevoerd op 9-11-2008

Op maandag 10 november ondertekenen de negen West-Friese gemeenten met Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar het contract voor de levering van duurzame elektriciteit voor hun gebouwen tot en met 2012.  De levering is Europees aanbesteed.  Het nieuwe contract levert de gemeenten een voordeel op van 30 procent op de marktprijs, ofwel 300.000 euro.   
 
De gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Wervershoof hebben de levering van hun elektriciteit Europees aanbesteed. Dit is gebeurd op grond van het Besluit aanbestedingsregels voor overheidopdrachten voor werken, leveringen en diensten (Bao). De gemeente Hoorn trad namens de gemeenten op als opdrachtgever en heeft de procedure begeleid. 
HVC levert de elektriciteit van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2010, met een optie voor verlenging van twee jaar tot en met 31 december 2012. 

De West-Friese gemeenten besteedden gezamenlijk aan, maar hebben elk een afzonderlijke overeenkomst gesloten. Het is de tweede keer dat zij gezamenlijk de levering van elektriciteit Europees aanbesteedden, maar zij hebben deze keer ook voor duurzaamheid gekozen. 
Bekeken wordt nog of gemeentegerelateerde organisaties en/of gebouwen (zwembaden, scholen enzovoort) in het contract worden meegenomen.

Van afval naar elektriciteit
De keuze voor HVC betekent dat de West-Friese gemeenten - aandeelhouders van HVC -  energie uit eigen afval gaan gebruiken. Het brandbaar afval dat ze inzamelen, 666.000 ton, wordt in de afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar omgezet in elektriciteit. Met de vrijgekomen warmte wordt 68 MW elektrische energie opgewekt, ruim voldoende om elk jaar een stad met 130.000 inwoners van elektriciteit te voorzien. Bijna de helft van het afval waarmee HVC elektriciteit opwekt, bestaat uit organisch materiaal. Daarmee wordt duurzame stroom opgewekt.

Reacties
Reactie: (jan)
10-11-2008, 13:46
Ok, ik kon me al niet voorstellen dat de gemeentes iets zouden doen om de burgers geld te laten besparen, dan worden de gemeentelijke lasten aanzienlijk goedkoper neem ik aan ?

Reactie: (redactie)
10-11-2008, 13:04
Jan, er staat: "contract voor de levering van duurzame elektriciteit voor hun gebouwen". Het betreft dus gebouwen van de gemeenten zelf. Sorry.

Reactie: (jan)
10-11-2008, 09:50
Begrijp ik hieruit dat de inwoners een voordeel krijgen van 30% als men bij die 130.000 inwoners hoort ? Goede zaak maar het zal wel anders uitpakken.