Expositie Piet van Riel en Kees de Waal

ingevoerd op 14-11-2008

Van 16 november tot en met 21 december 2008 is bij Galerie OOST 99 aan de Grote Oost 99 te Hoorn, onder de noemer ’Vanuit de speeltuin van verf’, werk te aanschouwen van de gerenommeerde kunstenaars Piet van Riel en Kees de Waal.

Piet van Riel (Oosterhout, 1951) combineert het schilderen met het gebruik van minder geëigende materialen tot een opmerkelijk soort vervlechting, verwering, daarbij het uitgebeelde los van principes wekend, tot een eiland van vrijheid ontstaat. Maar nooit los van gevoel.
“Met mijn schilderijen streef ik naar artistieke en maatschappelijke vrijheid. Mijn schilderijen geven kleur aan mijn leven en dat van de aanschouwer, ofwel de lezer van mijn kunst. Schilderen is schrijven met verf. Het is zoeken naar de verbinding tussen lichaam en geest; het is een innerlijke groei, gevoelsmatig je handen en ogen leren vertrouwen. Mijn kunst is ook ingelijste muziek die aan de muur hangt, zodat je met je ogen kunt luisteren naar een abstracte, feestelijke kolorietlozing in deze harde maatschappij. Zo blijf ik werken aan een persoonlijke zuiverheid,” aldus Van Riel.

Kees de Waal (Bussum, 1922) maakt kleurrijke speelse etsen, vaak gelardeerd met fragmenten van tekst, gedichten, postzegels, handgeschreven documenten uit een klooster van Rio de Janeiro of fragmenten van de boekhouding van zijn grootvader.
Naast het kunstenaarschap toont Kees de Waal zijn betrokkenheid bij de mens en de maatschappij via de door hem opgerichte De Waal Foundation. Met fondsen verworven via de verkoop van zijn modeketen werkt hij al meer dan twintig jaar succesvol aan het verbeteren van de prenatale zorg in armere gebieden in Zuid-Amerika.
 
“Ik maak wat ik om me heen zie of in mijn fantasie, maar ik maak geen onderscheid tussen beiden. Er bestaat geen objectieve waarneming of afbeelding. Wat je ziet gaat door je persoonlijke filter die te maken heeft met je eigen ervaringen. Ieder heeft zijn eigen werkelijkheid. Dingen als tijd, geheugen, gevoel en intuïtie beïnvloeden wat je wilt weergeven. Soms wil je impulsief dat wat je voelt uitdrukken. Maar het uiterlijk vorm geven is voor mij het vervormen in een lichtere of verder doorgevoerde abstractie. Die vormgeving gebruik ik om een bepaalde sfeer op te roepen en iets tot leven te brengen. Hetzelfde geldt voor de kleur, die pas ik gevoelsmatig toe. Ik kijk niet alleen naar de natuur, maar ik maak ook mijn eigen natuur,” aldus De Waal.

De formele opening vindt plaats op zondag 16 november om 15.30 uur en wordt verricht door de heer Cor Offerman, penningmeester van De Waal Foundation.

De galerie is wekelijks geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Voor meer informatie over beide kunstenaars kunt u de websites www.atelierriel.nl en www.keesdewaal.info raadplegen.