Snippergroen houdt Hoornse politiek bezig

ingevoerd op 18-11-2008

Snippergroen, Adoptiegroen, middel- en grootschalig groen. Dit soort termen waren dinsdagavond te beluisteren in de raadszaal in het stadhuis van Hoorn. Aanleiding was een ware volksopstand die was uitgebroken nadat de gemeente kleine stukjes openbaar groen terugvorderde van bewoners en ook tuintjes liet ontruimen. Gebruikte het College eerst de term “illegaal gebruikte gemeentegrond”, later werd het na veel kritiek afgezwakt tot “oneigenlijk gebruik gemeentegrond”. Verantwoordelijk groen-wethouder Van Weel liet de gemeenteraad dinsdagavond weten dat ze de communicatie met bewoners “prima” vond, terwijl juist veel inwoners van Hoorn zich als criminelen behandeld hadden gevoeld.

Na de kritiek van veel inwoners waren raadsleden er in geslaagd om de oorspronkelijke plannen van het College aan te passen. Zo moest B&W schoorvoetend instemmen met mogelijkheden van aankoop van de stukjes groen door bewoners. Toch vonden enkele fracties het aangepaste voorstel nog niet geschikt en werden dinsdagavond 5 amendementen en 1 motie ingediend om bijvoorbeeld de termijn voor aankoop van groen te verlengen tot 2011. Uiteindelijk, na enkele schorsingen, bleek dat slechts de VVD, Fractie Tonnaer en D66 deze ondersteunden. De andere fracties hadden voldoende vertrouwen in de toezeggingen van de wethouder.

Wethouder Van Weel zei over het overleg met bewoners: “Je kunt blijven ‘doorpolderen’, maar je kunt het niet altijd eens worden. De communicatie was prima, maar soms is het ‘Nee!’ En dat is ook een antwoord. Hoe vervelend ook.” Zij meldde ook dat in de nieuwste wijk van Hoorn, Bangert Oosterpolder, verkavelingsplannen moeten worden aangepast om problemen over openbaar groen in de toekomst te voorkomen. De wethouder had verder overleg gehad met enkele Nutsbedrijven als KPN en NUON. In principe was daar een positieve houding als het om verkoop van grond met leidingen ging, maar waar zich gevaarlijke situaties kunnen voor doen, willen ze per straat een standpunt innemen. Aldus Van Weel. Het College van B&W houdt overigens vast aan de verkoopprijs van 30 euro tot 20 m2 en daarboven 100 euro per m2.

Wethouder Van Weel miste het vertrouwen van de VVD in de nieuwe opzet en liet zich ontvallen: “Dien dan een Motie van Wantrouwen in.” VVD-fractievoorzitter Van Lunteren reageerde met: “We willen slechts een helder beleid en hebben geen enkele reden voor een Motie van wantrouwen.”

Raadslid Tonnaer betreurde dat de termijn voor aankoop niet wordt verlengd: “Het gaat om 7000 adressen in Hoorn en binnen de termijn van 1 jaar wordt het niet gehaald.” Hij was wel blij met andere houding richting bewoners. “Dit plan past beter bij het College dan het Oorlogsplan dat er eerst lag”, aldus Tonnaer.