VVD-Hoorn tegen behandeling verkeersplan

ingevoerd op 20-11-2008

De fractie van de VVD-Hoorn is tegen de behandeling van het voorliggende Verkeersplan Binnenstad. Behandeling hiervan staat geagendeerd voor de algemene raadscommissie vergadering van dinsdag 25 november a.s., maar naar de mening van de liberalen is het plan nog niet rijp voor behandeling. Er zal dan ook dinsdag worden voorgesteld om dit punt af te voeren van de agenda. De boze reacties van bewoners, instellingen en bedrijven op de Luisteravond woensdagavond zijn voor de VVD de aanleiding voor het uitstellen van behandeling.
 
De VVD-fractie heeft al voor de zomer aangegeven grote twijfels te hebben over het voorgestelde Verkeersplan Binnenstad. Tijdens de inspraak rondes bleek overduidelijk dat het plan niet goed viel bij bewoners van en bedrijven in de binnenstad.

Na die inspraakrondes is er vanuit het stadhuis gewerkt aan een definitieve versie die kan worden voorgelegd aan de raad. Tijdens een op initiatief van de raad gehouden luisteravond, afgelopen woensdagavond, bleek uit de vele reacties dat de ontevredenheid nog steeds groot is.

“Wat voor ons met name zwaar weegt is dat veel insprekers het gevoel hebben dat er buitengewoon weinig is gedaan met hun vragen, opmerkingen en suggesties van voor de zomer” aldus fractievoorzitter Harry van Lunteren, “en dat is samen met de andere bezwaren die we hebben voor ons reden om de overige fracties voor te gaan stellen dit plan niet behandeling te nemen”.

De bezwaren van de VVD-Hoorn rij luiden als volgt:

• De inmiddels bekende rapportages van de onafhankelijke rekenkamercommissie werpen een ander licht op de parkeerproblematiek in de binnenstad;
• Het is geen goed idee om een verkeersplan vast te stellen terwijl we nog wachten op de Fietsnota en een notitie over het zware en bevoorradingsverkeer in de binnenstad;
• De focus op het belang van de toeristen ten kosten van de belangen van de eigen bewoners is te eenzijdig en zal op zijn minst beter onderbouwd moeten worden;
• De VVD-Hoorn was, is en blijft er voorstander van dat er eerst vervangende parkeervoorzieningen aan de rand van de stad moeten zijn gerealiseerd voordat er meer parkeerplekken uit de binnenstad verdwijnen.

“Over het algemeen kunnen wij ons goed vinden in de door de sprekers op de luisteravond aangevoerde bezwaren”, zo zegt Van Lunteren, “temeer daar het stuk voor stuk goed beargumenteerde bijdragen waren. Als raad mag je daar volgens ons niet doof voor zijn”.

Met het voorstellen om het Verkeersplan Binnenstad niet nu te behandelen hoopt de VVD-Hoorn te bereiken dat het plan terug gaat naar de tekentafel en er een nieuw plan zal worden gepresenteerd dat
• tegelijkertijd met de Fietsnota en de notitie met betrekking tot zwaar en bevoorradingsverkeer aan de raad zal worden voorgelegd;
• rekening houdt met de resultaten van de onderzoeken van de Rekenkamercommissie;
• een betere balans in zich heeft tussen enerzijds de belangen van bewoners en bedrijven en anderzijds de belangen van bezoekers.

“Wij zien de discussie over het van de agenda afvoeren van dit onrijpe Verkeersplan vol vertrouwen tegemoet” sluit Fractievoorzitter Van Lunteren af, “wij zijn vast niet de enige partij die vindt dat vertraging minder kwalijk is dan overhaast een slecht plan aannemen”.

Reacties
Reactie: (h.van vuuren)
21-11-2008, 12:33
Ten eerste wil ik de VVD complimenteren met haar standpunt dat het Verkeersplan voor de binnenstad van de raadsagenda moet worden afgevoerd en terug moet naar de tekentafel.
Ten tweede zou ik de afdeling Communicatie willen verzoeken om voortaan enige (ik wil de lat niet meteen al te hgoog leggen) zorgvuldigheid te betrachten bij de verslaggeving van manifestaties van volksdemocratie als die in de schouwburg. Wat heeft de verslaggever van dienst bezield om in zijn bespiegeling geheel en al voorbij te gaan aan het feit dat het Verkeersplan door vrijwel alle (in)sprekers is afgeschoten?
De afdeling Communicatie hecht er kennelijk aan om slecht nieuws om te vormen tot goed nieuws en zo haar broodheer, zijnde het gemeentebestuur, buiten schot te houden. Dit mallotige verzwijgen draagt niet bepaald bij aan de geloofwaardigheid van de afdeling Communicatie.

Reactie: (redactie Hoorngids)
20-11-2008, 20:32
Onderstaand nogal ronkende persbericht ontvingen wij van Bureau Communicatie van Hoorn:

Luisteravond Hoornse raad positief ontvangen

Op woensdagavond 19 november organiseerde de gemeenteraad van Hoorn voor het eerst in de geschiedenis een luisteravond. Op de agenda stond het nieuwe verkeersplan voor de binnenstad, dat veel stof doet opwaaien. De luisteravond was bedoeld om bewoners en belanghebbenden de kans te bieden hun mening en bezwaren mee te geven aan de raad. De raadsleden kunnen deze informatie vervolgens meenemen in het vormen van hun mening en eventuele besluitvorming.

Sprekers
Onder het motto ‘Laat uw stem Hoorn!’ kwamen ruim 150 bewoners en belanghebbenden naar de luisteravond voor de unieke kans om hun volksvertegenwoordigers direct toe te spreken. Onder leiding van dagvoorzitter Piet van Mourik spraken twintig bewoners en belanghebbenden over hun persoonlijke bezwaren met het verkeersplan voor de Hoornse binnenstad. Iedere spreker kreeg 5 tot 10 minuten om zijn betoog te doen. Tot slot kreeg de raad nog gelegenheid om vragen te stellen.

Positief
De luisteravond verliep gemoedelijk en zowel bewoners als raadsleden waren positief over het verloop van de avond. Bewoners waren vooral te spreken over het feit dat de volksvertegenwoordigers, die straks de besluiten moeten nemen, de moeite namen om naar hen te luisteren. Raadsleden hechtten vooral belang aan de volledigheid en input die zij tijdens de avond van de sprekers kregen. De algemene consensus was dat de luisteravond zeker voor herhaling vatbaar is.