Museum verbolgen over reclamebelasting

ingevoerd op 8-12-2008

Met verbazing is in Hoorn gereageerd op het voornemen van de gemeente Hoorn een reclamebelasting voor (culturele) instellingen in te voeren. De reclamebelasting zou betekenen dat diverse instanties moeten gaan betalen voor uitingen die zij aan hun gebouw hebben bevestigd, zoals naamborden en vlaggen. Het verzoek tot invoering is gedaan door de Hoornse Ondernemers Federatie, de H.O.F.

Inmiddels is o.a. door de fractie Roger Tonnaer al gereageerd en ook Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw, heeft zijn ongenoegen over deze plannen geuit. In een brief aan de Gemeenteraad schrijft hij:

”Wij zijn van mening dat dit voorstel op onderdelen onrechtvaardig is voor bepaalde instellingen, zoals musea. Enkele aspecten in dit kader leggen wij hierbij aan u voor.

Wat is het verschil tussen bedrijven en niet-commerciële instellingen als musea? Volgens de verordening is er geen verschil tussen bedrijven en instellingen. Betekent dit dat voortaan bedrijven ook subsidies kunnen krijgen?

De Hoornse Ondernemers Federatie (HOF) heeft volgens de gemeente Hoorn om invoering gevraagd van de Reclamebelasting. De HOF zou namens alle ondernemingen en instellingen spreken. Wij voelen ons niet verwant met de HOF en zijn zeker niet vertegenwoordigd door deze organisatie. Ook andere organisaties hebben ons op dit punt niet vertegenwoordigd. Dit betekent dat ons museum, maar ook tientallen andere instellingen en organisaties, op geen enkele wijze betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van Reclamebelasting in Hoorn! En dat zij dus ook niet zijn gehoord door de gemeente Hoorn.

Het is triest om te constateren dat (culturele) instellingen die bezoekers naar Hoorn en hun instelling trekken, worden gestraft voor deze activiteit. Het is ongepast dat een museum gestraft wordt voor het ophangen van het bord ‘museum’ aan de gevel, dat een gezondheidscentrum wordt gestraft voor een naam op het raam, etc.
Er is duidelijk sprake van willekeur die juridisch aangevochten zal kunnen worden: Waarom zijn basisscholen wel vrijgesteld van reclamebelasting en middelbare scholen niet? Waarom zijn kerken vrijgesteld en musea niet?

Als culturele instellingen als musea ondanks alle bovengenoemde bezwaren worden aangeslagen voor reclamebelasting is het niet meer dan fatsoenlijk om ze te compenseren door een extra subsidie ter hoogte van minimaal de aanslag. Sterker, dergelijke instellingen zouden ook gesubsidieerd moeten worden voor de wijze waarop zij hun culturele instelling promoten (bijvoorbeeld door een bord aan de gevel) en dus ook een subsidie voor deze uitingen moeten krijgen. Daarmee worden immers extra toeristen aangetrokken die op hun beurt weer voor inkomsten zorgen: parkeergelden, toeristenbelasting, BTW, bestedingen in winkels en horeca, etc.

Graag vernemen wij van uw raadsfractie hoe u tegen deze zaak aankijkt en welke aanpassingen in de voorgestelde verordening u wenst te laten aanbrengen. Uiteraard zijn wij bereid onze visie toe te lichten en hopen wij ook in de toekomst aan de weg te kunnen blijven timmeren en bezoekers (dit jaar 60.000 !) te kunnen blijven trekken.”
 
bron: www.westfrieslandradio.nl