Monumentaal weeshuis beschadigd door restauratie kademuur

ingevoerd op 12-12-2008

De fracties van CDA en PvdA in Hoorn willen de onderste steen boven rond de restauratie van de kademuren van de Turfhaven. Het monumentale weeshuiscomplex lijkt schade te hebben opgelopen omdat een ijzeren damwand de grond ’uitgetrild’ is. Het fundament van het weeshuisgebouw zou zijn verschoven. ”Dit 15-eeuwse voormalige burgerweeshuis is de trots van Hoorn. Wij zouden het zeer betreuren indien er blijvende schade aan dit gebouw zou ontstaan.” Aldus CDA en PvdA in een brief aan het College van B&W.

De eigenaar van het Weeshuiscomplex, woningcorporatie Intermaris, heeft inmiddels een schadeclaim ingediend bij de gemeente Hoorn.

Lees hier de brief:

Blokker, 9 december 2008

Betreft: vragen ex.art.43 “Weeshuisgebouw”

Geachte dames en heren,

Enige tijd geleden is de kademuur aan de Turfhaven vernieuwd. De aanpak van de sloop en de nieuw te bouwen kademuur was niet zonder risico. Nu lijkt de gekozen technische aanpak niet zonder gevolgen te zijn gebleven. De ijzeren damwand die nodig was om de kademuur te metselen lijkt door een z.g. “trillingssysteem “ weer uit de grond getrokken. Het fundament van het weeshuisgebouw lijkt te zijn verschoven. De oude waterpoort die toegang geeft tot de  binnentuin vertoont scheuren. In dezelfde periode was men bezig om het weeshuisgebouw te restaureren. Dit 15-eeuwse voormalige burgerweeshuis is de trots van Hoorn. Wij zouden het zeer betreuren indien er blijvende schade aan dit gebouw zou ontstaan.

De ernst van de situatie is ons nog niet duidelijk. Wij hebben begrepen dat de opdrachtgever de gemeente Hoorn aansprakelijk heeft gesteld voor de ontstane schade en voor schade die eventueel in de nabije toekomst plaatsvindt. Want het is nog onduidelijk of de verschuiving van het fundament gevolgen heeft voor de muren en het gebouw.  
 
Wij willen u de volgende vragen stellen.
1. Is het juist dat de werkzaamheden aan de kademuur schade hebben veroorzaakt aan de oude poort van het weeshuisgebouw?
2. Is het juist dat het fundament van het weeshuisgebouw is verschoven?
3. Heeft deze verschuiving  van het fundament gevolgen voor de constructie van het weeshuisgebouw?
4. Waarom is de ijzeren damwand  niet blijven zitten om het risico van breuken door trillingen  te vermijden?  

 
Wij zien de beantwoording met belangstelling tegemoet.

Namens de fractie van de PvdA en het CDA,
 
Johan van der Tuin
Piet Bruijns