Gemeenteraad haalt winterterrassen uit plan binnenstad Hoorn

ingevoerd op 21-12-2008

De Hoornse gemeenteraad is akkoord gegaan met het bestemmingsplan voor de Hoornse Binnenstad, maar met een motie verzocht de raad het college van B en W wel de mogelijkheid van permanente winterterrassen aan de noordkant van de Rode Steen niet in het definitieve bestemmingsplan op te nemen.

In het bestemmingsplan voor de Hoornse binnenstad wordt vastgelegd wat er met een bepaald gebied gaat gebeuren en wat er in een bepaald gebied is toegestaan. Hierin worden de functies van woningen en winkels meegenomen, evenals recreatie, industrie, kantoren en horeca. Elke tien jaar moet de gemeente de bestaande bestemmingsplannen opnieuw bekijken.

De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met het bestemmingsplan voor de Hoornse binnenstad. Alleen de mogelijkheid voor het plaatsen van permanente winterterrassen werd door middel van een motie gewijzigd. De overgrote meerderheid van de raad was het erover eens dat dit niet thuis hoorde in het bestemmingsplan. Alleen Hoorns Belang en D66 stemden tegen deze motie.

Ook maakte de raad duidelijk dat het stimuleren van wonen boven winkels een belangrijk uitgangspunt moet blijven. Het uitbreiden van winkels mag dat niet in de weg staan. Wethouder Van Es gaf aan dat dit maar weinig gebeurt en, maar dat hij wel een bepaalde flexibiliteit wilde inbouwen om economische ontwikkeling de ruimte te geven. Als dit niet in het bestemmingsplan wordt opgenomen, dan zouden bedrijven dit via omslachtige en langdurige procedures moeten zien te realiseren.

Andere kanttekeningen werden geplaatst bij de inwisselbaarheid van cafés en restaurants, het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers en het samenvoegen van panden. De Hoornse Senioren Partij vroeg speciaal aandacht voor de slechte aanlichting van de toneeltoren van schouwburg Het Park. Hiervoor zouden betere en duurzamer oplossingen voor zijn.