De successen van de Hoornse politiek

ingevoerd op 1-1-2009

(redactioneel commentaar)
 
De Hoornse gemeenteraadsfracties lijken tevreden met opvallende ”successen” in het afgelopen jaar 2008. Voor de ene fractie was een nieuwe keuken de topper, een andere fractie noemt zaken uit 2007 als de grootste successen van 2008 en weer een andere partij noemt een niet behaald succes toch een 2008-succes...

Op de gemeentelijke pagina’s in Westfries Weekblad van deze week mogen de voorzitters van de tien fracties (ja, met 2 nieuwkomers hebben we nu maar liefst 10 fracties) hun ”successen en doelen” opsommen. Dat blijkt voor veel fracties nog best moeilijk. Het levert verschillende bijzondere opmerkingen op. Ook lijken enkele partijen niet op ’hoofdpunten’ politiek te bedrijven, maar voor opvallend kleine succesjes te gaan.

Het verhaal van het CDA is niet heel bijzonder: Er worden veel zaken kort opgesomd en, net zoals verschillende andere partijen, gaat men prat op een lagere stijging van belastingen en hoopt men dat die laag blijven.

Bij D66 ook geen gekke zaken, behalve dan misschien dat als belangrijk doel voor 2009 een gedicht van Cornelis Putemmer op een muur moet verschijnen.

De nog jonge Fractie de Meij gaat, naast twee andere successen, prat op ”het herstellen van traptreden bij station Kersenboogerd”. En bij doelen voor 2009 wordt de aanpassing van de openingstijd van de horeca genoemd. Waarschijnlijk denkt de fractie daarmee te kunnen scoren want ”we zullen uw steun hierbij hard nodig hebben”.

De ook nog verse Fractie Tonnaer (maar wel met het raadslid met de langste ervaring in de Hoornse raad) weet in ieder geval veel zaken te noemen waar men zich voor heeft ingespannen. Bij de doelen is er een bescheiden wens voor ”een goed Hoorn, Blokker en Zwaag”.

GroenLinks heeft een bijzonder ”mooiste succes van 2008”: Het gemeentelijk wagenpark gaat op aardgas rijden... Uiteraard past het bij de partij, maar om zoiets nu je grootste succes van een jaar meeregeren te noemen. Het zegt eigenlijk meer over andere zaken die de partij niet voor elkaar heeft gekregen. Gelukkig is ”het doel voor 2009” een bomenbeleidsplan. Het is duidelijk dat deze fractie een wethouder Economische Zaken heeft geleverd.

Hoorns Belang is ook content met een opvallend 2008-succes: een nieuwe keuken voor Hospice Dignitas. Gelukkig gaat deze partij in 2009 kijken naar ”het belang van de inwoners van Hoorn”.

Ook de Hoornse Seniorenpartij heeft naar eigen zeggen grootse zaken bereikt in 2008: van extra bankjes en afvalbakken op een begraafplaats tot een bushalte op de Berkhouterweg. Hulde! Gelukkig blijft deze fractie zich in 2009 ”inzetten voor onze doelgroepen”.

De PvdA lijkt een jaartje te hebben gemist. Als ”mooiste succes” voor 2008 noemt de fractievoorzitter twee zaken uit 2007: De aankoop van het Oostereiland en het verkrijgen van subsidie hiervoor. De grootste partij van Hoorn had toch best wel als grootste succes in 2008 het uit het College pesten van de VOC Hoorn kunnen noemen?

VOC Hoorn noemt als grootste successen van 2008 een onderzoek (naar dubbelgebruik van parkeerplaatsen in het centrum, een suggestie gedaan door gebruikers van de binnenstad!) dat gehouden gaat worden en dat de fractie zich sterk heeft gemaakt voor een toegangsuur voor de horeca van 01.00 uur. Over dit ’succes’ meldt VOC Hoorn zelf: ”Hiervoor was geen meerderheid in de raad”. Is het grootste succes niet dat men vlak voor kerst uit het College van B&W stapte?

De VVD noemt twee successen die ook verschillende andere partijen worden genoemd: de openbaar groen perikelen (’tuintjes-kwestie’) en de beperkte verhoging van belastingen. Bij doelen worden de huisvesting van het voortgezet onderwijs en de ontwikkeling van het Oostereiland genoemd.

Het lijkt voor fracties in de Hoornse gemeenteraad lastig zich te profileren. Althans die indruk wekken de lijstjes van successen en doelen die de partijen zelf noemden. We zijn benieuwd wat 2009 gaat brengen. In 2010 mogen we immers weer naar de stemhokjes...

Redactie Hoorngids

Heeft u nog suggesties voor onze lokale politici?

Plaats ze gerust hieronder:

Reacties
Reactie: (Sandra)
6-1-2009, 13:22
Roger Tonnaer een succes? Die man heeft al jaren niets bereikt, en voert nu strijd tegen zaken die hij zelf als wethouder veroorzaakt heeft.
En tja, het Oostereiland is inderdaad in oktober 2007 aangekocht, maar de subsidie is wel degelijk in 2008 (mei) door het rijk toegekend, door een succesvolle lobby van wethouder Van Es (projectwethouder oostereiland). En de toekomstige invulling van het Oostereiland is in augustus 2008 door de gemeenteraad vastgesteld. Wel degelijk is 2008 dus het succesvolle Oostereiland-jaar.

Reactie: (jan)
2-1-2009, 13:25
Een lagere stijging van de lasten een succes ? verlaging zou een succes zijn, dat krijgt geen enkele partij voormekaar want men is er niet voor de burgers.

Reactie: (Bernard Rive)
1-1-2009, 16:55
Helemaal eens met E. van Houten. Ons bestuur bestaat nu eenmaal uit mensen die willen dwingen en dicteren met onze burgervader voorop die al stampvoetend zijn zin doordrijft en hierdoor de mening van medebestuurders zonder ruggegraat als een blad aan de boom doet omdraaien. De VOCH huilt krokodilletranen om de zg. achterkamertjespolitiek en stapt daarom op. Was het niet veel stoerder geweest als men bij hun standpunt was gebleven aangaande jeugd en alcohol en het college had laten opstappen? Hoe dan ook ik vond het een droevig jaar waarin wederom op bijzaken "gescoord" is en op belangrijke zaken de kansen zijn gemist.

Reactie: (E. van Houten)
1-1-2009, 12:32
Het schaamrood stijgt je als kiezer naar de kaken als je leest wat de fracties menen zoal te hebben bereikt. Infantiele borstklopperij, meer is het niet. Ook nu is Roger Tonnaer een positieve uitzondering: intelligent, bevlogen, een bobengemiddelde dossierkennis en nooit bevreesd om het college de oren te wassen als daar reden voor is. Ik wens het beste raadslid van 2008 toe dat zijn fractie zich in 2009 mag opmaken voor een eclatant verkiezingsresultaat in 2010.