Alcoholverbod voor hanggroep in Blokker bepleit

ingevoerd op 5-1-2009

Hoornse jongste raadsfractie, Fractie De Meij, wil een alcoholverbod in een deel van Blokker. In een brief aan B&W kaart hij de overlast van jongelui aan: ”Het valt op dat er de laatste veel vernielingen plaatsvinden rondom het voormalig Blokker-terrein.” Hij vraagt het College ook of de ruim aanwezige graffiti verwijderd kan worden bij winkelcentrum De Beurs.
 

Lees hier de brief:

Aan College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 603
1620 AR Hoorn


Betreft: Vragen ex Art. 43 vernielingen Westerblokker.
 
Hoorn, 23 december 2008

Geacht College,
 
Het valt op dat er de laatste tijd veel vernielingen plaatsvinden rondom het voormalig Blokker-terrein. Op dit moment vindt achter het parkeer terrein de Beurs nieuwbouw plaats en worden fiets- wandelpaden aangelegd. De verlichting die daar is aangebracht is voor een groot gedeelte al weer vernielt. Verlichtingspalen zijn uit de grond getrokken dan wel geheel verbogen. Het is al met al een troosteloos gezicht.
Daarnaast zijn er in de sloot achter het JOP een aantal zaken in het water gegooid w.o. een gemeentelijke afvalcontainer. Tevens heb ik moeten constateren dat veel muren rondom het winkelgebied beklad zijn. Al eerder heb ik voor deze problemen aandacht gevraagd.
 
Winkeliers proberen zo goed en zo kwaad als mogelijk de aangebrachte graffiti te verwijderen maar het is dweilen met de kraan open.
Om als overheid op te kunnen treden is het mogelijk een hele groep aansprakelijk te stellen indien slechts  een persoon uit die groep onrechtmatige schade toegebracht heeft. Dat wil zeggen dat een deelnemer aan die groep aansprakelijk kan zijn voor de uit de groepsoptreden geresulteerde schade, ongeacht of hij die (zelf) mede veroorzaakt heeft.

Wij hebben dan ook voor u de volgende vragen;
1. Bent u bekend met de hierboven beschreven problematiek.
2. Welke mogelijkheden zijn er om rondom het gebied een alcoholverbod in te stellen ter voorkoming van overlast en vernielingen. Wanneer zou deze maatregel ingevoerd kunnen worden.
3. Is de hanggroep bij de Beurs reeds aangesproken op de groepsaansprakelijkheid en heeft de politie, in deze situatie, recent van dit artikel gebruik gemaakt.
4. Kunt u de muren rondom winkelcentrum de Beurs ontdoen van de aangebrachte graffiti , die de woon en leefomgeving negatief beïnvloed?
5. Wil de politie de komende tijd vaker zichtbaar in dit gebied aanwezig zijn?

 
Met vriendelijke groet;

Namens de fracties
Chris de Meij   
Fractie De Meij