VVD en Tonnaer: ”Verhuis bibliotheek naar Noorderkerk

ingevoerd op 8-1-2009

Bouw de Noorderkerk in Hoorn om tot de nieuwe lokatie van de Centrale Bibliotheek. Fractie Tonnaer en de VVD in Hoorn stellen in een brief aan alle betrokkenen dit voor. Nu recent de gemeente de plannen voor de Vale Hen in de ijskast heeft gezet, is de kans op een nieuwe bibliotheek daar verkeken. Daarom vragen de fracties aan de directie van de bibliotheek en de kerkbestuurders om eens over deze opzet na te denken. In hun brief verwijzen ze naar kerken in Maastricht en Zuphen waar een boekhandel en een bibliotheek in zijn gekomen.

Lees hier de brief:

Aan bestuur en directie Bibliotheek Hoorn
Aan de Algemene Kerkenraad en Predikanten PKN Hoorn
Aan de Kerkenraad PKN Noorderkerk

Hoorn, 7 januari 2009.


Geachte dames en heren,

Al zeer geruime tijd heeft de bibliotheek de wens op een nieuwe locatie in Hoorn een Centrale Bibliotheek te realiseren. Deze Centrale Bibliotheek zou volgens uw opvattingen het beste in het stationsgebied of de Vale Hen gerealiseerd kunnen worden.

Om het College van B&W en de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak tot nieuwbouw heeft de bibliotheek een notitie gemaakt, studies gedaan, gesprekken gevoerd en excursies georganiseerd. Eind november 2008 bent u met een gezelschap van o.a. gemeenteraadsleden de nieuwe bibliotheken in Amstelveen en Amsterdam gaan bekijken. Dankzij de nieuwbouw is het aantal bibliotheekgebruikers/bezoekers in Amstelveen en Amsterdam enorm toegenomen en het stadshart versterkt. Voor Hoorn ziet u deze mogelijkheden en kansen eveneens.

In september 2007 werd door de gemeenteraad een eerste serieuze stap gezet voor de realisering van een nieuwe Centrale Bibliotheek. Het stedenbouwkundig programma van eisen Vale Hen werd behandeld. Afgesproken werd dat een haalbaarheidsonderzoek zou plaatsvinden voor de realisering van een bibliotheek aan de Vale Hen. Ook zou worden gekeken naar de grondopbrengsten van de locatie Wisselstraat bij het vertrek naar de Vale Hen. Het programma van eisen Vale Hen en het haalbaarheidsonderzoek heeft u een vooruitzicht gegeven om de plannen voor een nieuwe bibliotheek gerealiseerd te krijgen.
Mede door de sluiting van de vestiging in de Grote Waal is de bibliotheek jaarlijks in staat een bescheiden reservering te doen voor de bouw van een nieuwe Centrale Bibliotheek.

Op voorstel van het College van B&W heeft de gemeenteraad op 16 december jl. het besluit genomen de planontwikkeling van de Vale Hen stop te zetten. Daarmee komt voorlopig een eind aan de ontwikkeling en realisering op termijn van woningbouw, parkeergarage, hotel, supermarkt en een bibliotheek. De planontwikkeling voor de Vale Hen zal nu meegenomen worden in de ontwikkeling van de structuurvisie De Poort, waaronder het stationsgebied. Het collegevoorstel en raadsbesluit zijn voor u ongetwijfeld een grote teleurstelling. De kans dat binnen tien jaar een nieuwe bibliotheek aan de Vale Hen gebouwd zal worden is nihil. Feitelijk geldt hetzelfde voor de locatie Stationsgebied. Deze situatie zal voor u buitengewoon teleurstellend zijn. Onze fractie is het met u eens dat het voor een succesvolle toekomst met meer gebruikersbezoekers noodzakelijk is op termijn een nieuwe bibliotheek te realiseren. 
Wij willen graag met u meedenken. Verder willen wij u verwijzen naar het VVD visiedocument “De Stad Centraal” (najaar 2007) waarin de vestiging van een bibliotheek in de Noorderkerk wordt genoemd.

Twee jaar geleden werd in de 800 jaar oude Dominicanerkerk in Maastricht een boekhandel geopend. De inrichting van de Dominicanerkerk werd gedaan door Architectenbureau  Merkx + Girod.  In 2007 kreeg dit bureau voor de inrichting de Lensvelt Architecten Interieurprijs. Volgens  “The Guardian” is het de mooiste boekhandel ter wereld.  Waarschijnlijk iets overdreven, maar toch. Een boekhandel is geen bibliotheek maar beide hebben boeken als basis.
In de stad Zutphen werden  in 1977 al plannen gemaakt voor de vestiging van de bibliotheek in de Broederenkerk (1293),  onderdeel van het Dominicanerklooster.  In 1983 werd de bibliotheek in de Broederenkerk geopend.  In  1998 werd de kerk binnen en buiten gerestaureerd.  Het is trouwens opmerkelijk dat zowel de kerk in Maastricht als de kerk in Zutphen in de laatste periode van de dertiende eeuw werden gebouwd. Ze vertonen zeer veel gelijkenis.

Steeds meer kerken verliezen de functie van kerk. Dat is een zorgelijke ontwikkeling.  Gelukkig worden particulieren en stichtingen actief door zich in te zetten voor het behoud ervan en te zoeken naar een goed hergebruik van kerken. Onze fractie heeft een sterk vertrouwen in een succesvolle combinatie van bibliotheek en kerk. De Noorderkerk vinden wij daar zeer geschikt voor. De kerk is aan de Veemarkt en aan het Kleine Noord gelegen en daardoor zeer goed bereikbaar. De Noorderkerk bevindt zich in de binnenstad, dicht bij het station en in de buurt van de Grote Waal. Vanaf deze plek in de binnenstad is de bibliotheek ook een goede voorziening voor de Grote Waal. Door gebruik te maken van een bestaand gebouw heeft de bibliotheek alleen inrichtingkosten. De herontwikkeling van de locatie Wisselstraat levert geld op. Door de vestiging in een bestaand gebouw kan de bibliotheek zich sneller vestigen. Wachten op een geschikte plek in het stationgebied of de Vale Hen kan nog 10 jaar duren. Kan en wil de bibliotheek zo lang wachten?

De ideeën van onze fractie voor de vestiging van de nieuwe Centrale Bibliotheek zijn een vrije gedachte. Wij hebben hierover geen overleg gehad of contact gelegd met uw bestuur, kerkenraad en directie of met de eigenaar en gebruikers van de Noorderkerk.  Wij geven op voorhand toe dat het eenvoudig is een mening te geven over het eigendom van een ander. Toch vertrouwen wij erop dat door en binnen de PKN een discussie wordt gestart over de toekomst van de drie kerkgebouwen van de PKN. Onze fractie veronderstelt dat het steeds moeilijker wordt drie kerkgebouwen, Noorderkerk, Octaaf en kerk Zwaag, te gebruiken en te onderhouden. De kosten kunnen niet of zeer moeilijk opgebracht worden.  De gesprekken binnen de PKN over de drie kerken zullen waarschijnlijk moeilijk en emotioneel zijn.  Dat is terecht.
Wij hopen slechts dat de Bibliotheek Hoorn en de PKN Hoorn met een open houding willen kijken naar ons idee voor de realisering van een nieuwe Centrale Bibliotheek in de Noorderkerk.

Vriendelijke Groet, namens fractie Tonnaer en fractie VVD,
Roger Tonnaer en Harry van Lunteren, raadsleden.

Afschrift aan: Stichting Noorderkerk Hoorn, Stichting Oude Hollandse Kerken, Vereniging Oud Hoorn, Kerkenraad van Zwaag, Kerkenraad Het Octaaf, college en gemeenteraad Hoorn en media