Eerste resultaten preventief fouilleren positief

ingevoerd op 21-4-2004

Tussen december 2003 en maart 2004 heeft de politie in het stationsgebied Kersenboogerd 2.261 personen preventief gefouilleerd. Daarbij zijn 36 wapens aangetroffen en in beslag genomen. Het aantal geregistreerde wapenincidenten is na invoering van het preventief fouilleren met 40 procent gedaald ten opzichte van een vergelijkbare periode in 2002/2003. Het aantal straatroven is eveneens aanzienlijk afgenomen. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van het instrument preventief fouilleren. Op basis van de tot nog toe geboekte resultaten heeft burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen besloten het preventief fouilleren te continueren.



Eind november heeft de burgemeester op advies van de politie het stationsgebied Kersenboogerd voor de periode van een jaar aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Directe aanleiding voor de maatregel was de forse stijging van het aantal incidenten met wapens. Gemiddeld vond in dit relatief kleine gebied ruim twee keer per maand een incident met wapens plaats.

Het preventief fouilleren maakt deel uit van een groot pakket aan maatregelen om ervoor te zorgen dat het Betje Wolffplein en omgeving weer een veilige omgeving wordt. De politie houdt veelvuldig toezicht in de wijk. Daarnaast wordt via het vergroten van de sociale samenhang in de buurt gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid en het terugdringen van overlast. Politie, NS en spoorwegpolitie werken bovendien samen aan het terugdringen van het aantal zwartrijders en hun agressieve gedrag in de trein en op en rond het station Kersenboogerd.
Omdat het preventief fouilleren onderdeel is van een groot pakket aan maatregelen is het lastig de positieve effecten op de veiligheid direct toe te schrijven aan het preventief fouilleren. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat het preventief fouilleren tastbare resultaten oplevert: in totaal zijn 36 wapens in beslag genomen. Niet alleen werden 2.261 personen gecontroleerd, ook werden 954 voertuigen gecontroleerd. Bij de fouilleeracties, waarbij mag worden gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens en munitie, zijn ook andere zaken boven water gekomen. Zo werden verdovende middelen aangetroffen en werden personen aangehouden in verband met diefstal en rijden onder invloed.

Tot nog toe is niet gebleken dat het preventief fouilleren in het stationsgebied heeft geleid tot een verplaatsing van criminele activiteiten. Het aantal overige en geweldsincidenten in omliggende gebieden in Hoorn blijft gelijk of neemt af. Uit de evaluatie blijkt bovendien dat er bij het publiek een grote bereidheid is om aan het preventief fouilleren mee te werken. Er is geen enkele officiële klacht of bezwaar tegen de maatregel ingediend.

In de eerste drie maanden heeft de politie wekelijks gefouilleerd. Gelet op de vermindering van het aantal voorvallen waarbij wapens in het spel zijn, zal er de komende periode minder worden gefouilleerd. Als blijkt dat de situatie zich ongunstig ontwikkelt, wordt dat besluit heroverwogen. In oktober 2004 volgt een nieuwe evaluatie. Op basis daarvan besluit de burgemeester of de aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied voldoende effect heeft gesorteerd en of de aanwijzing kan worden opgeheven.